BC Platforms ja CSC kehittivät supertehokkaan palvelun genomitiedon hallintaan

Bioalan tietojärjestelmiä kehittävä BC Platforms ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ovat pilotoineet Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa seuraavan sukupolven tietoturvallista pilvipalvelua, jolla hallitaan ja käsitellään genomitietoa. Yhteistyön tuloksena syntyi palvelumalli, jolla BC Platformsin genomitiedon hallintajärjestelmä kytketään CSC:n huipputason laskentaympäristöön.

"Uusi palvelumalli skaalautuu tehokkaasti pienempien tutkimusryhmien tarpeista aina vaativiin laskentatehtäviin, jotka tarvitsevat vähintään satoja, tai jopa useita tuhansia laskentaytimiä. Järjestelmän teho perustuu massiiviseen rinnakkaisuuteen", kertoo BC Platformsin tutkimusjohtaja Timo Kanninen. BC Platforms on Suomen johtava genomitietoon erikoistunut tietojärjestelmätoimittaja, joka on toimittanut vastaavanlaisia ratkaisuja 18 maahan.

CSC ja BC Platforms ovat kahden vuoden aikana tuoneet pilottipalveluun mm. Helsingin yliopiston Meilahden ja Viikin kampuksen tutkimusryhmiä. Tutkija Jarmo Juga Maataloustieteiden laitokselta oli yksi ensimmäisistä pilotoijista: "Tarvitsimme uutta palvelinkapasiteettia eläinjalostustutkimuksessa käytettävän genomidatan hallintaan. Ohjelmistopuolella BC Platformsin tuote toimii meille, ja skaalautuvuus onnistuu CSC:n virtuaalipalvelinten varassa. Kokonaisuutena yhdistelmä on ollut luotettava ja tehostanut ajankäyttöä tutkimushankkeissa. Se on lisäksi helpottanut opiskelijoiden maisteritutkielmien ohjausta."

"Uudenlaisen toimintatavan ansiosta pk-yritykset ja start-upit voivat kehittää akateemisille asiakkailleen palveluita, jotka perustuvat opetus- ja kulttuuriministeriön tutkijoille kustantamaan huipputehokkaaseen laskentainfrastruktuuriin", kertoo CSC:n Tutkimuksen palveluiden johtaja Pekka Lehtovuori. Tulevaisuudessa samaa palvelumallia on tarkoitus hyödyntää esimerkiksi terveydenhuollon tutkimustyössä ja biopankkitoiminnassa.

Pilottihanke toteutettiin eurooppalaisen bioinformatiikan infrastruktuurin (ELIXIR) voimavaroilla. CSC isännöi Suomen ELIXIR-keskusta, jonka rahoittajia ovat Suomen Akatemia, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Euroopan unioni.

"Suomella on mahdollisuus toimia yritysten ja julkisen palveluiden yhteistyön edelläkävijänä Euroopassa. Tavoitteena on markkinoida suomalaista osaamista mahdollisimman laajasti", kertoo BC Platformsin toimitusjohtaja Tero Silvola.

Lisätietoja

Tero Silvola
toimitusjohtaja, BC Platforms
tero.silvola@bcplatforms.com
puh. 040 590 5733

Tommi Nyrönen
Suomen ELIXIR-keskuksen johtaja, CSC
tommi.nyronen@csc.fi
puh. +358 50 381 9511


BC Platforms

BC Platforms Oy (perustettu 1997) kehittää tietojärjestelmiä geneettisen tiedon integraatioon ja analytiikkaan. Ohjelmistopalveluita hyödynnetään tutkimustyössä, perinnöllisyysneuvonnassa, farmakogenetiikassa, agri-teollisuuden genomitutkimuksessa, biopankkitoiminnassa sekä ennaltaehkäisevien terveyspalveluiden edistämisessä. BC Platforms toimittaa palveluita lääketeollisuudelle ja muulle teollisuudelle, yliopistoille sekä terveydenhuollon asiakkaille. BC Platforms on toimittanut tietojärjestelmiä 18 maahan kolmella mantereella. Yhtiön pääkonttori on Suomessa ja myyntikonttorit Yhdysvalloissa, Kanadassa, Englannissa ja Sveitsissä.

www.bcplatforms.com


CSC - Tieteen tietotekniikan keskus

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy on valtion omistama, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima, voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. CSC ylläpitää ja kehittää valtion omistamaa keskitettyä tietotekniikkainfrastruktuuria ja tarjoaa sen avulla kansallisia tietotekniikkapalveluita tutkimuksen, tieto-, opetus- ja tutkimushallinnon sekä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja kulttuurin tarpeisiin.

www.csc.fi