CSC ja Texas Advanced Computing Center sopivat suurteholaskennan yhteistyöstä vastatakseen suuriin maailmanlaajuisiin haasteisiin

CSC ja Texas Advanced Computing Center sopivat suurteholaskennan yhteistyöstä vastatakseen suuriin maailmanlaajuisiin haasteisiin

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ja Texas Advanced Computing Center (TACC) Texasin yliopistossa, Austinissa, ovat allekirjoittaneet yhteistyön aiesopimuksen (Memorandum of Understanding, MoU) edistääkseen tutkimusyhteistyötä keskeisissä suurteholaskennan sovelluksissa, joiden avulla voidaan vastata suuriin maaailmanlaajuisiin haasteisiin. 

Tuleva yhteistyö helpottaa supertietokoneiden yhteiskäyttöä ja laskentaresurssien vaihtoa, jotta tutkijat Suomessa ja USA:ssa saavat parhaat työkalut käyttöönsä. Yhteistyö edistää datakeskusten toimintaa ja erilaisia suurteholaskennan teknologioita, esimerkiksi ympäristöystävällisempien datakeskusten kehittämistä.

Dan Stanzione ja Kimmo Koski. Takana vasemmalta ovan allekirjoittamassa yhteistyösopimusta. Kuvassa takana Kelly Gaither (Deputy Director, TACC), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Mikko Hautala ja Erja Heikkinen,johtaja, OKM. Kuvaaja: Pasi Rajala.

CSC vastaa Suomen kansallisesta datanhallinnan ja laskennan ympäristöstä. CSC isännöi myös LUMIa, joka on Euroopan tehokkain supertietokone ja seitsemäntenä maailman vihreimpien supertietokoneiden listalla.

– Suomi on tehnyt omia valintojaan tutkimuksen tukemisessa. Monet näistä valinnoista ovat riippuvaisia CSC:n isännöimästä maailmanluokan datanhallinnan ja laskennan palveluista. Sekä maailmanluokan tutkimus että CSC:n infrastruktuuri kukoistavat toisiaan täydentävässä kansainvälisessä yhteistyössä, sanoo johtaja Erja Heikkinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Aiesopimukseen sisältyvät myös tiedon ja asiantuntemuksen vaihto sekä osaamisen kehittäminen. Suomi yhtenä ensimmäisistä Euroopan maista edistää määrätietoisesti kyvykkyyksien kehittämistä tämänkaltaisten kumppanuuksien kautta. CSC on verkottunut vastaavien sopimusten kautta useiden muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa

– Strategisten kansainvälisten kumppanuuksien avulla voimme tarjota tutkijoille maailmanluokan työkaluja heidän tärkeään työhönsä, jossa he auttavat yhteiskuntia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ja selviytymään kohtaamistamme globaaleista haasteista. Olen erityisen iloinen yhteistyöstä Texas Advanced Computing Centerin kanssa, sillä TACC:in pitkäaikaiset ponnistelut erinomaisten laskentaympäristöjen kehittämisessä ovat erittäin vaikuttavia. Yhteistyössä kokoamme yhteen yli 70 vuoden kokemuksen huippuluokan laskentaympäristöjen sekä tutkimusyhteisöjen kehittämisestä Suomessa ja Texasissa, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

– Edistyneen laskennan johtavana toimijana TACC odottaa innolla yhteistyötä CSC –  tieteen tietotekniikan keskuksen kanssa, jotta voimme yhdessä vastata suuriin laskennallisiin haasteisiin, joita nykyaikainen tiede ja tekniikka kohtaavat. Olemme vakuuttuneita siitä, että tämä kumppanuus edistää tutkimusyhteistyötä suurteholaskennan sovellusten alalla, edistää datakeskusten toimintoja ja lisää osaltaan yleisön tietoisuutta edistyneestä laskennallisesta tieteestä maailmanlaajuisesti, sanoo Dan Stanzione, Texasin yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori ja TACC:n toimitusjohtaja.

CSC:n ja TACC:in välinen aiesopimus allekirjoitettiin Austinissa Texasissa keskiviikkona 14. joulukuuta. Tämä sopimus on ensimmäinen seuraus samana päivänä solmitusta Suomen ja Texasin osavaltion välisestä yhteistyöasiakirjasta, jonka tavoitteena on avata uusia ovia suomalaisille yrityksille ja toimijoille Texasissa.

– Suurteholaskenta vaikuttaa maailmanlaajuisiin taloussuhteisiin. On tärkeää, että luotettavat kumppanit ja liittolaiset, kuten Yhdysvallat ja Suomi, yhdistävät asiantuntemuksensa pysyäkseen kehityksen kärjessä, sanoo Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläs Mikko Hautala.