CSC mukana kahdessa uudessa Horisontti 2020 -projektissa

CSC on mukana kahdessa hiljattain rahoituksen saaneessa Euroopan unionin Horisontti 2020 -projektissa.

NoMad-projektissa (Novel Materials Discovery) kehitetään materiaalitieteen big data -analytiikkaa. Käytännössä jokainen kaupallinen tuote on riippuvainen parannelluista tai uusista materiaaleista – oli kyse sitten älypuhelimista, aurinkokennoista, akuista, liikenneteknologiasta tai vaikka keinonivelistä. Laskennallinen materiaalitiede on tärkeää materiaalitieteiden tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa. NoMaDista tulee tärkeä simulaatioiden ja monitasomallinnuksen työkalu fysikaalisissa tieteissä, materiaalitieteissä ja kvanttikemian alalla.

Projekti alkaa vuoden 2015 marraskuussa ja kestää kolme vuotta. CSC:n rooli projektissa liittyy sen teknisen alustan suunnitteluun ja toimintaan, jonka päällä NoMaD-palvelut toimivat.  Saksalainen Fritz Haber Institute of the Max Planck Society toimii projektin koordinaattorina.

E-CAM: materiaalien ja biologisten prosessien mallinnusta

E-CAM-projekti (An e-infrastructure for software, training and consultancy in simulation and modelling) sai myös Horisontti 2020 -rahoitusta. Irlannissa sijaitseva University College Dublin, National University of Ireland, Dublin -yliopisto toimii viisivuotisen projektin koordinaattorina.

E-CAM-projektissa luodaan eurooppalainen laskennallisten tieteiden infrastruktuuri, jota voidaan soveltaa teollisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävien biologisten prosessien sekä materiaalien simulointiin ja mallinnukseen. Jo nykyisellään merkittävän 15 CECAM-keskuksen (Centre Européen de Calcul Atomique et Moleculaire) verkoston ja PRACEn suurteholaskentainfrastruktuurin pohjalle luotava hajautettu, kestävän kehityksen periaatteiden mukainen infrastruktuuri on tarkoitettu mm. atomi-, ja molekyylitason simulointiin ja mallinnukseen. Projektin puitteissa opetetaan lisäksi 300 tutkijalle heidän tutkimusaloihinsa sovellettua laskennallista tiedettä.

Projekti tarjoaa puitteet materiaalitieteiden koodien optimointiin, pitkän aikavälin ylläpitoon ja hyödyntämiseen. Teollisuuden loppukäyttäjien toiveiden mukaisesti E-CAM huolehtii ohjelmistotarpeista laaja-alaisesti luomalla yli 200 uutta ja kestävää ohjelmistomoduulia.  Moduulit luodaan siten, että ne toimivat mahdollisimman tehokkaasti eri laitearkkitehtuureissa. Moduulit muodostavat ohjelmistokirjaston rungon . Kyseinen E-CAM-kirjasto kasvaa ja tarjoaa hyötyjä vielä pitkään projektin rahoituskauden jälkeenkin.

CSC:n rooli projektissa on tukea tutkijoita suurteholaskentakoodien optimoinnissa ja PRACE-järjestelmien käytössä.

Lisätietoja:
NoMaD: www.nomad-lab.eu

Lisätietoja CSC:n Horisontti 2020 -projekteista:
https://www.csc.fi/en/-/csc-mukana-useissa-horisontti-2020-ohjelman-projekteissa
https://www.csc.fi/en/-/corbel-ja-aarc-projekteille-horisontti-2020-rahoitus
www.csc.fi/web/eu