Uutisia

CSC:n pilvipalvelu Rahti on avoimessa beta-käytössä

CSC:n uusi konttitekniikkaan perustuva pilvipalvelu Rahti on avattu avoimeen beta-käyttöön. Rahti on CSC:n korkeakoulu- ja tutkimuslaitosasiakkaiden käytettävissä.

Konttitekniikka on yksi merkittävistä IT-alan uusista tekniikan murroksista. Virtuaalipalvelimiin verrattuna konttitekniikka on kevyempi, skaalautuvampi ja helpommin siirrettävä ja kopioitava.

 

Konttitekniikassa kontit pyörivät toisistaan eristettyinä jaetun kernelin eli käyttöjärjestelmän ytimen päällä. Rahdissa on käytössä Linux ja Red Hat OKD (entinen OpenShift Origin), Kubernetes-jakelu. Rahti-alustan päällä olevat ohjelmakontit sisältävät loput käyttöjärjestelmästä, ohjelmakirjastot ja muut tarvittavat palvelut sekä kehitettävät tai ajetettavat ohjelmistot. Käytettävien konttien määrä on helposti ja nopeasti kasvatettavissa tai vähennettävissä.  

– Rahti on uuden sukupolven pilvialusta, joka tekee vikasietoisten ja skaalautuvien sovellusten ajamisesta huomattavasti aiempaa helpompaa. Rahti siirtää ylläpitoon liittyvää työtä käyttäjältä alustalle. Ohjelmistonkehityksessä Rahti tarjoaa käyttäjälle helpomman tavan saada oma web-sovelluksensa internettiin ja esimerkiksi CSC:n Notebooks käyttää Rahtia alustanaan, kertoo Rahti-palvelun kehitystiimin vetäjä Risto Laurikainen CSC:stä.

Rahti on yleiskäyttöinen alusta, jossa voi ajaa useita erilaisia sovelluksia aina web-palvelimista ja tietokannoista tieteellisen laskennan sovelluksiin ja data-analyysiin. Rahdista saa esimerkiksi muutamalla klikkauksella käyttöön oman Spark-klusterin big datan analyysiin.  Rahti mahdollistaa monia uusia käyttötapauksia yhdessä CSC:n uusien järjestelmien kuten objektitallennustekniikkaan perustuvan Allas-datanhallintajärjestelmän kanssa.

Käyttöoikeuden Rahtiin voi hakea CSC:n uuden beta-käytössä olevan asiakasportaalin my.csc.fi:n kautta.

Lisätietoja

Tietoa Rahdista ja sen käyttöönotosta

Asiakaspalvelu servicedesk@csc.fi

CSC:n uusi asiakasportaali (beta-käytössä)

CSC:n pilvipalvelut