Elmerin hyvästit koulutusluokalle

Kuva: CSC/Elmer

Elmerin hyvästit koulutusluokalle

Joskus pakon alla tehdyt muutokset voivat osoittautua paremmiksi kuin alkuperäiset suunnitelmat. Huomasimme tämän vuosi sitten, kun COVID19-pandemia tuli ja sotki totutut kuviot ja Elmer-ohjelmistoon liittyvät tapahtumat ja koulutukset tuli toteuttaa uudella tavalla. Päädyimme ajasta ja paikasta riippumattomaan tapaan toimia, joka on monessa suhteessa ylivoimainen, ja sopii täydellisesti tieteen avoimuuteen ja rajattomuuteen.

Luokkahuoneesta verkkoon – Elmer 2.0.

Elmeriin liittyvä koulutus on ollut melko vakiomuotoista viimeiset kymmenen vuotta. Vuosittain CSC:n koulutusluokassa on järjestetty perinteinen intensiivinen peruskurssi tai kaksikin. Kurssit ovat houkutelleet myös kansainvälisiä osallistujia monista Euroopan maista ja jopa Japanista saakka. Elmer-kurssia on pidetty hieman eri muodoissa myös ympäri Eurooppaa yhteistyökumppanien ja CSC:n sisarkeskusten isännöimänä. Kuluneina vuosina olemme normaalisti saaneet luokkahuoneen mukavasti täyteen. Kuitenkin jo ennen pandemiaa huomattiin, että luokkaa oli vaikeampi täyttää kuin ennen. Vasta pandemia sai aikaan ajattelun muutoksen, joka konkretisoitui uudenlaiseksi tavaksi pitää koulutuksia.

Alusta saakka oli selvää, että vanhaa konseptia ei voida sellaisenaan siirtää verkkoon. Elmerin kursseilla luennoitsijan johtamilla harjoituksilla oli iso rooli, kun taas verkossa itseopiskelu on luontevampi toimintamalli. Tavoitteinamme oli vahvistaa yhteistyötä sekä antaa avoimen lähdekoodin edistyneille käyttäjille ja kehittäjäyhteisölle foorumin esitellä omaa työtään ja sen tuloksia. Pohdintojen lopputuloksena syntyi viikoittainen webinaarien sarja ”Elmer FEM Webinar”, joka alkoi johdanto-tyyppisillä luennoilla, siirtyi sitten syvemmälle koodin saloihin. Itseopiskelua tukemaan teimme lisäksi mm. asennusvideoita eri alustoille sekä järjestimme muutaman interaktiivisen tukisession. Webinaarin esitykset olivat laskennallista tekniikkaa eri aloilta. Kantava idea oli, että jokainen voi poimia sisällöstä itselleen sopivan osuuden riippumatta lähtötasosta.

Pöhinää ja yhteisöllisyyttä

Webinaarisarja koostui yhdeksästä itsenäisestä esitelmästä, joita pidettiin kerran viikossa Zoom-alustalla sekä tallennettiin Elmerin YuoTube-kanavalle myöhempää katselua varten.

Webinaarisarja selvästi lisäsi pöhinää Elmerin ympärillä. Oli ilo huomata, että panostuksemme myös sosiaalisen median markkinoinnissa kantoi hedelmää. Selvästikin avoimen lähdekoodin ilmainen webinaari on asia, joka saa ihmiset helposti re-tweettaamaan tai tykkäämään sisällöstä. Saimme uusia käyttäjiä ja myös seuraajia somessa. Yksin @elmerfem Twitter-tilin seuraajien määrä nousi kevään aikana noin 50 %. Elmer löydetään usein vahingossa, jolloin näkyvyys globaaleilla alustoilla on uusien käyttäjien saamisen kannalta tärkeää.

Ehkä arvokkain webinaarisarjan odottamaton hyöty oli yhteisöllisyyden kasvu. Useampi kehittäjä pääsi ääneen kertomaan Elmeriin liittyvästä työstään laajemmalle estradille. Moni edistynyt käyttäjä, joka entuudestaan oli tuttu vain nimimerkkinä keskustelupalstalla, tuli omalla äänellään kysymään hyviä kysymyksiä. Kun Suomessa oli iltapäivä, mukaan tuli myös useampi amerikkalainen aamuvirkku ja myös jokunen aasialainen iltaihminen. Yhteisö on oppinut tuntemaan toisensa paljon paremmin ja löytänyt uusia kontakteja. Kokemus saattaa toki olla hyvin subjektiivinen, mutta paradoksaalisesti kylmän uuden median avulla verkosto rakentui paremmin kuin luokkahuoneen intiimissä koulutuksissa.

Ei paluuta entiseen

Webinaareihin ilmoittautui yhteensä lähes 300 ihmistä, joista parhaimmillaan yksittäistä webinaaria seurasi noin kolmannes. Tätä kirjoittaessa webinaarit ja ohjevideot ovat jo keränneet yhteensä lähes 5000 katselukertaa. Aiemmin Elmer-kurssit ovat keränneet parhaimmillaan noin 20 ihmistä fyysisesti paikan päälle, joten on selvää, että webinaarisarja tavoitti moninkertaisen määrän ihmisiä. Myös pysyvän oppimateriaalin lisääminen verkkoon syö kiinnostusta fyysiseen kurssi osallistumiseen.

Uskomme, että pandemian aikana omaksutut tavat toimia ovat tulleet jäädäkseen. Avoimen lähdekoodin yhteisöt ovat globaaleja ja näille virtuaaliset työkalut ovat ideaalisia. Kaikki tämä olisi voitu toki toteuttaa myös aiemmin, mutta tottumus on huono muutosagentti. Jatkamme varmuudelle webinaarisarjaa myöhemmin. Myös kasvokkain kohtaamisella on edelleen arvonsa, mutta uskomme, että tulevaisuudessa se keskittyy enemmän pidempiin vierailuihin. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että vaikka pandemia saadaan selätettyä luokkahuoneeseen emme näillä näkymin näe meidän enää palaavan.

 

Elmer

 • Elmer on elementtimenetelmään (FEM) pohjautuva monifysikaalinen mallinnusohjelmisto
 • Kehitetty CSC:n johdolla jo viime vuosituhannelta saakka
 • Vuonna 2008 ohjelmisto julkaistiin avoimen lähdekoodin lisenssin alla
 • Tuhansia kansainvälisiä käyttäjiä ympäri maailmaa kaikilla mantereilla
 • Tärkeimmät sovelluskohteet tällä hetkellä ovat sähkömoottoreiden ja jäätiköiden mallinnukset

Menneet webinaarit aikajärjestyksessä

 • Elmer Team: Introduction to Elmer & How to teach yourself Elmer
 • Elmer Team: Overview of capabilities of Elmer
 • Elmer Team: Parallel Computing with Elmer
 • Juris Vencels: Elmer-OpenFOAM library
 • Eelis Takala & Frederic Trillaud: Electrical circuits with Elmer with applications
 • Mika Malinen: Solvers for solid mechanics – Recent progress
 • Minhaj Zaheer: Induction Machine Open-source FEA Computations
 • Arved Enders-Seidlitz: pyelmer – Python interface for Elmer workflow
 • Roman Szewczyk et al.: Industrial applications oriented, microwave modelling in Elmer

Lisää tästä aiheesta » Siirry sisältöihin ja uutisiin »

Peter Råback

Kirjoittaja koodaa Elmeriä ja pallottelee siihen liittyviä projekteja.

Neea Karstén

Kirjoittaja kehittää tapahtumamarkkinointia CSC:llä.