Uutisia

null Eurooppa käyttää kolmasosan maailman laskentakapasiteetista mutta tuottaa siitä vain 2 %

Johtaja Andreas Veispak Euroopan komissiosta kertoi Research Data Alliance (RDA) -yhteisön yleiskokouksen avajaisissa 23.10.2019 Euroopan unionin digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisen painopisteistä.

Veispak nosti EuroHPC-ohjelman ja Suomeen sijoitettavan huippuluokan datainfrastruktuuri LUMIn esimerkkinä merkittävästä eurooppalaisesta digitalisaatiota tukevasta julkisesta investoinnista. Euroopan osuus maailman laskentapalvelujen tuotannosta on vain 2%, vaikka Eurooppa käyttää niistä kolmasosan. 

EuroHPC avaa uusia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiselle, huippututkimukselle sekä datapohjaisen liiketoiminnan kuten alustatalouden ja tekoälyn kehittämiselle.

– Euroopan vahvuuksia ovat avoimuus, läpinäkyvyys ja oikeusvaltioperiaate, jotka ovat Euroopan DNA:ssa, Veispak painotti.

EU satsaa dataintensiiviseen tutkimukseen myös avoimen tieteen pilvipalvelun (European Open Science Cloud) kautta. Tavoitteena on luoda kattava eurooppalainen palveluympäristö julkisesti rahoitetun tutkimuksen tulosten saattamiseksi yhteiseen käyttöön. Datan avoimuuden tiellä on yhä haasteita.

– Esteet liittyvät enemmän sääntelyyn kuin teknologiaan, Veispak huomautti.

– Datan pitkäaikaissäilytys on velvollisuutemme tulevia sukupolvia kohtaan. Emme tiedä, mitä datalla tehdään 50 vuoden kuluttua, mutta varmuudella enemmän kuin osaamme tehdä tänään, Veispak sanoi.

RDA:n pääsihteeri Hilary Hanahoe korosti puheenvuorossaan RDA:n jäsenten tekemän ruohonjuuritason työn ainutlaatuista merkitystä niin tutkimukselle kuin yhteiskunnille ympäri maailman. RDA on lähes 9000 jäsenen yhteisö, joka kehittää konkreettisia työkaluja datan jakamiseen yli valtio- ja tieteenalarajojen. Suomalaisia jäseniä RDA:ssa on noin 250.

Avajaisissa puhuivat lisäksi Suomen Akatemian pääjohtaja Heikki Mannila sekä Helsingin yliopiston apulaisprofessori Tuuli Toivonen. Mannila kannusti yleisöä pohtimaan, mitä uusia taitoja datan hyödyntäminen edellyttää tulevaisuudessa paitsi tutkijoilta, myös opiskelijoilta. Toivonen ilmaisi huolensa ihmisen toimintaa kuvaavien datamassojen päätymisestä suurten, pääosin amerikkalaisten yritysten yksityisomaisuudeksi.

– Kenellä oikeastaan on oikeus dataan? Olemmeko menossa kohti datan oligarkiaa? Muuttuuko läpinäkyvyys sulkeutuneisuudeksi? kysyi Toivonen.

Vuonna 2012 perustetun RDA:n 14. puolivuosittainen yleiskokous jatkuu Espoossa Otaniemessä perjantaihin 25.10.2019 saakka. Teemalla "Data Makes the Difference" tapahtuma pureutuu datan potentiaaliin päätöksenteossa ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Aalto-yliopisto, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja RDA Europe -projekti.

RDA:n suurimmat rahoittajat ovat Euroopan komissio, Yhdysvaltain National Science Foundation ja Australian hallitus. RDA:n jäsenistö koostuu pääosin tutkijoista, tutkimushallinnon ja tutkimuspalveluiden asiantuntijoista, tiedekustantajista sekä tiedepoliittisista päätöksentekijöistä.

Lisätietoja

Ohjelmajohtaja Irina Kupiainen/ CSC – Tieteen tietotekniikan keskus oy, irina.kupiainen@csc.fi, 050 381 2644

Tapahtuman kotisivu: www.rd-alliance.org/rda-14th-plenary-helsinki-espoo

RDA lyhyesti: https://www.rd-alliance.org/

RDA Suomessa: https://www.rd-alliance.org/groups/rda-finland