Funet-verkko toimii nyt kaikkialla Suomessa 100 gigabitin nopeudella

CSC:n operoiman ja kehittämän Funet-runkoverkon kapasiteettipäivitykset on saatu kokonaisuudessaan valmiiksi. Korkeakoulu- ja tutkimusverkko Funetin datan siirtonopeus kasvoi koko Suomessa lähes kymmenkertaiseksi 100 gigabittiin sekunnissa.

Noin puolitoista vuotta kestäneet Funet IP/MPLS-runkoverkon kapasiteettipäivitykset valmistuivat huhti-toukokuun vaihteessa, kun Tampereen runkoreititin sekä runkoyhteydet välillä Espoo–Tampere ja Tampere–Kuopio päivitettiin 100 gigabitin aikakauteen.

Lisäksi nyt myös yhteydet Espoosta ja Helsingistä liittävät Funetia käyttävät organisaatiot 100 gigabitin nopeudella NORDUnetin kautta kansainvälisiin tutkimusverkkoihin ja yleiseen internetiin.
 

FUNET

"Nopeammin ja kustannustehokkaammin"

Korkeakouluille ja muille verkon käyttäjille tämä merkitsee entistäkin nopeampia ja ruuhkattomampia tietoliikenneyhteyksiä. Aiemmasta jopa kymmenkertaiseksi kasvanut siirtokapasiteetti mahdollistaa suurten tietoaineistojen siirron entistä helpommin ja kustannustehokkaammin.

– Verkon päivitys onnistui tekniseltä toteutukseltaan ja aikataulun puolesta erinomaisesti. Onnistumisen taustalla on paljon työtä ja pitkäjänteistä suunnittelua sekä hyvin toimiva yhteistyö tärkeimpien kumppaneidemme kanssa. Suomi on nyt ensimmäinen Pohjoismaa, jossa koko kansallisen korkeakoulu- ja tutkimusverkon runkoyhteydet toimivat 100 Gbit/s -tekniikalla, sanoo Funet-verkon kehityspäällikkö Teemu Kiviniemi CSC:ltä. 

Nopeudesta kertoo hyvin esimerkiksi se, että tiedon tallentaminen 100 gigabitin nopeudella täyttäisi suurimman kaupan hyllyltä löytyvän kahdeksan teratavun kiintolevyn reilussa kymmenessä minuutissa. Kiintolevylle tyypillisellä 200 megatavun kirjoitusnopeudella saman datamäärän kirjoittamiseen menisi kuitenkin yli 11 tuntia. Satojen kilometrien matka verkossa tapahtuu siis yli 60 kertaa nopeammin kuin muutamien senttimetrien matka tietokoneen sisällä tietokoneen keskusmuistista kiintolevylle. Edes nopeimmat SSD-tekniikalla toimivat kiintolevyt eivät pysty tallentamaan 100 gigabitin nopeudella.

Uusia yhteistyömahdollisuuksia                         

Funet-verkon kasvanut kapasiteetti takaa sen, että suomalaisilla korkeakouluilla ja tutkimuslaitoksilla on pitkälle tulevaisuuteen ruuhkattomat ja huippulaadukkaat yhteydet opetukseen, tutkimukseen ja yhteistyöhön – niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

– Kapasiteetin kymmenkertaistuminen voi avata myös täysin uusia yhteistyömahdollisuuksia Funet-verkkoa käyttäville organisaatioille. Suomessa etäisyydet ovat muuhun Eurooppaan verrattuna pitkiä, mutta hyvät tietoliikenneyhteydet vähentävät huomattavasti pitkien etäisyyksien vaikutusta, Kiviniemi vakuuttaa.

Funet-verkossa on noin 75 organisaatiota ja 360 000 käyttäjää.
 

Lisätietoja:

Teemu Kiviniemi
Kehityspäällikkö, Funet-verkko
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
teemu.kiviniemi@csc.fi
p. 09 457 2132

 

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy tarjoaa tutkimuksen, opetuksen, kulttuurin ja hallinnon tarpeisiin tietoteknisiä palveluita ja resursseja. Tutkijat voivat käyttää Suomen laajinta tieteellisten ohjelmistojen ja tieteen tietokantojen valikoimaa sekä Suomen tehokkaimpia supertietokoneita Funet-tietoliikenneyhteyksien kautta. CSC on valtio-omisteinen, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima voittoa tavoittelematon yhtiö.
www.csc.fi