Jakso 3: Data, sinä olet tähti

Jakso 3: Data, sinä olet tähti

Kun Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion johtaja Joni Tammi kollegoineen ryhtyy hommiin, syntyy tähtitieteellinen määrä kohinaa, suhinaa ja välähdyksiä. Radio-observatorio kerää avaruudesta dataa mm. auringonpurkauksista ja mustista aukoista. Oikein käsitelty data auttaa maailman tähtitieteilijöiden lisäksi myös muiden tieteenalojen toimijoita nyt ja tulevaisuudessa. Pitkien aikasarjojen kerääminen ja säilyttäminen vaatii datan huolellisen käsittelyn lisäksi hyvää suunnittelua. Siitä keskustelevat Teemu Roosin kanssa tähtitieteilijä Joni Tammi ja CSC:n Jessica Parland-von Essen.

Kuuntele podcastia Podcastissa esiintyvät:

Host: Teemu Roos

Teemu Roos on tietojenkäsittelytieteen professori Helsingin yliopistossa. Hän johtaa tekoälyn opetusta Suomen tekoälykeskuksessa FCAI:ssa. Roos on suositun Elements of AI -verkkokurssin vastuuopettaja.

Joni Tammi

Joni Tammi (FT) on tähtitieteilijä ja Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion johtaja. Hänen tutkimuksensa keskittyy supermassiivisten mustien aukkojen säteilyn mallintamiseen laskennallisilla menetelmillä. Työssään hän pyrkii edistämään kaikenlaisen Suomessa kerättävän avaruusdatan käyttöä ja hyödynnettävyyttä.

Jessica Parland-von Essen

Jessica Parland-von Essen toimii CSC:llä kehityspäällikkönä tutkimustiedon hallinnan palveluissa. Hän on työskennellyt pitkään avoimen tieteen parissa.

Podcast tekstimuodossa