Kansallisarkisto, Kansalliskirjasto ja CSC hyödyntämään yhdessä tekoälyä

Kansallisarkisto, Kansalliskirjasto ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy ovat solmineet 30.10.2018 kolmivuotisen kumppanuussopimuksen tekoälyn hyödyntämisestä. Tekoälykumppanuudella organisaatiot sekä yhdistävät että täydentävät osaamistaan. Solmittu kumppanuus hyödyttää suomalaista yhteiskuntaa ja kansallista kilpailukykyä tuottamalla aiempia parempia digitaalisia palveluja.

Tekoälykumppanuuden tavoitteena on edistää tietojärjestelmien yhteentoimivuutta, ehkäistä päällekkäistä työtä, edistää avoimuutta ja sujuvoittaa yhteisiä rahoitushakuja. Keskinäisissä hankkeissa kumppanit kehittävät mahdollisten muiden osapuolien kanssa yhteisiä tutkimuksen ja kulttuuriperinnön digitaalisia palveluja sekä yhteiskäytössä olevia tutkimusinfrastruktuureja.

Kumppanuussopimuksen tavoitteiden edistämiseksi kehitetään esimerkiksi ohjelmistoja, rajapintoja, arkkitehtuureja, tietomalleja ja metadataa. Kehitystyössä noudatetaan avoimuutta muun muassa tuottamalla avoimeen lähdekoodiin perustuvia ratkaisuja, avoimia rajapintoja ja avointa metadataa.

Kuva: Liisa Savolainen (vas), Kimmo Koski, Jussi Nuorteva ja Päivi Happonen allekirjoittavat yhteistyösopimusta

Kumppanuussopimuksen allekirjoittivat Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva ja tutkimusjohtaja Päivi Happonen, Kansalliskirjasto ylikirjastonhoitaja (ma.) Liisa Savolainen ja CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski. Allekirjoitustilaisuudessa asetettiin yhteistyötä johtamaan ohjausryhmä, joka seuraa yhteistyömuotojen toteutumista ja linjaa kumppanuuden kehittämistä.

Lisätietoja:

CSC:n, Kansalliskirjaston ja Kansallisarkiston yhteishanke: Tekoäly rikastaa muistiorganisaatioiden digitaalisia aineistoja

Kansallisarkisto
Vili Haukkovaara, vili.haukkovaara@arkisto.fi, puh. 0295337019

Kansalliskirjasto
Heli Kautonen, heli.kautonen@helsinki.fi, puh. 050 3102654

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Aleksi Kallio, aleksi.kallio@csc.fi, puh. 050 3845158