LUMI on edelleen Euroopan tehokkain supertietokone 

LUMI on edelleen Euroopan tehokkain supertietokone 


 

LUMI-supertietokone sijoittui viidennelle sijalle uusimmalla maailman nopeimpien tietokoneiden Top500-listalla, joka julkaistiin SC23-konferenssissa Denverissä Coloradossa 13.11.2023. LUMI saavutti testeissä mitatun HPL-suorituskyvyn (High-Performance Linpack) 379.7 petaflopsia ja on edelleen Euroopan nopein supertietokone. Listan kärkisijan vei jälleen Frontier-supertietokone (Oak Ridge National Laboratory, USA).

– On upeaa nähdä LUMI-supertietokone jälleen korkealla Top500-listalla. LUMI on jo nyt mahdollistanut uraauurtavia tutkimustuloksia ja vauhdittanut innovaatioita. Tämän lisäksi LUMIlla on esimerkiksi kehitetty maapallon ilmaston digitaalista kaksosta, mikä edistää ilmasto- ja ympäristötutkimusta ja poliittista päätöksentekoa. LUMIa on käytetty myös suurten kielimallien luomiseen, jotka muodostavat perustan generatiivisille tekoälyratkaisuille. Lisäksi hybridilaskentaratkaisuja kehitetään yhdessä Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen Helmin kanssa. LUMI ja muut EuroHPC-supertietokoneet ovat malliesimerkkejä infrastruktuureista, jotka auttavat rakentamaan Euroopan kriittistä osaamista, sanoo Kimmo Koski CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen toimitusjohtaja koko kymmenen maan LUMI-konsortion puolesta.

– LUMIn erittäin hyvät sijoitukset uusilla suorituskykylistoilla ovat osoitusta järjestelmän energiatehokkuudesta ja laskennallisesta kyvykkyydestä. LUMI edustaa EuroHPC-yhteisyrityksen visionääristä lähestymistapaa: EuroHPC on eturintamassa muokkaamassa eurooppalaisen tieteellisen tutkimuksen ja tekoälyn konvergenssia. Saavutukset listoilla alleviivaavat EuroHPC:n ja LUMI-konsortion sitoutumista uraauurtavaan tutkimukseen ja innovointiin, sanoo Anders Dam Jensen, EuroHPC-yhteisyrityksen toimitusjohtaja.
 

Merkittäviä sijoituksia myös muilla listoilla 

LUMI-supertietokone sijoittui seitsemännelle sijalle uusimmalla Green500-listalla, joka asettaa Top500-listan supertietokoneet järjestykseen niiden energiatehokkuuden perusteella. LUMIn suorituskyky wattia kohden (GFlops/Watts) on 53.4, mikä tekee siitä yhden maailman ympäristöystävällisimmistä supertietokoneista.

Uudella HPCG-listalla (High-Performance Conjugate Gradient) LUMI sijoittui sijalle kolme viime mittauksesta parantuneella suorituskyvyllä 4.587 petaflopsia, mikä heijastaa järjestelmän kolmannen vaiheen asennusten aikana kasvanutta GPU-kapasiteettia ja parannuksia kytkentäverkkoon. HPCG-lista on vaihtoehtoinen tapa mitata supertietokoneen tehokkuutta ja se täydentää HPL-listausta, johon Top500-sijoitus perustuu.

Lisäksi LUMI listattiin HPL-MxP-listalla toiseksi: LUMI saavutti listalla 2.350 eksaflopsin-suorituskyvyn.  HPL-MxP-vertailuarvo mittaa suurteholaskennan (HPC) ja tekoälyn (AI) työkuormien konvergenssia, joka oli yksi LUMIn arkkitehtuurin suunnittelun päämääristä.

LUMI-järjestelmän toimittaja on Hewlett Packard Enterprise (HPE), ja se perustuu HPE Cray EX -supertietokoneeseen. 

LUMI on ainutlaatuinen hanke kokonsa, ympäristöystävällisyytensä ja yhteiseurooppalaisen luonteensa ansiosta, ja sitä isännöi kymmenen maan konsortio. LUMI-supertietokone sijaitsee CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen datakeskuksessa Kajaanissa.
 

Lisätietoja:

Haastattelupyynnöt: media@lumi-supercomputer.eu
www.lumi-supercomputer.eu