LUMI sijoittui jälleen kärkisijoille uusimmalla supertietokoneiden Top500-listalla

LUMI sijoittui jälleen kärkisijoille uusimmalla supertietokoneiden Top500-listalla

EuroHPC-yhteisyrityksen LUMI-supertietokone sijoittui kolmannelle sijalle uusimmalla maailman nopeimpien supertietokoneiden Top500-listalla, joka julkaistiin ISC22-konferenssissa Hampurissa 22.5.2023. LUMI saavutti testeissä mitatun HPL-suorituskyvyn (High-Performance Linpack) 309 petaflopsia ja on Euroopan nopein supertietokone.

LUMI on ollut tutkijoiden käytössä täydessä kapasiteetissaan joulukuusta 2022 lähtien ja sen laskentatehoa on jo hyödynnetty useissa merkittävissä tutkimushankkeissa, jotka tarvitsevat LUMIn massiivista laskentakapasiteettia tieteen edistämiseksi. LUMIn kapasiteettia hyödyntävät myös kaksi digitaalista kaksosta: ilmastonmuutokseen sopeutumisen digitaalinen kaksonen (Climate Change Adaptation Digital Twin) ja biologisen monimuotoisuuden digitaalinen kaksonen (Biodiversity Digital Twin).

– Nyt LUMI on käytössä täydessä kapasiteetissaan, ja on aika todistaa, että konsepti toimii. LUMIn avulla on jo nyt pystytty ratkaisemaan suuria laskennallisia haasteita ennennäkemättömällä suorituskyvyllä, ja tavoitteenamme on jatkaa tätä menestystarinaa, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski LUMI-konsortion puolesta.

LUMI on ainutlaatuinen hanke kokonsa, ympäristöystävällisyytensä ja yhteiseurooppalaisen luonteensa ansiosta, ja sitä isännöi kymmenen maan konsortio. LUMI-supertietokone sijaitsee CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n datakeskuksessa Kajaanissa.

– LUMI on edelleen EuroHPC-yhteisyrityksen nopein supertietokone. Sen kolmas sija maailman tehokkaimpien supertietokoneiden listalla on suuri saavutus EuroHPC:lle ja koko eurooppalaiselle suurteholaskennan yhteisölle. CSC:n ja LUMI-konsortion yhteistyön tuloksena täytämme lupauksemme nostaa Eurooppa maailman suurteholaskennan kärkeen. LUMI on eurooppalaista yhteistyötä, joka lisää tutkimus- ja innovaatiopotentiaalia ja parantaa kaikkien Euroopan kansalaisten elämää, sanoo Anders Dam Jensen, EuroHPC-yhteisyrityksen toimitusjohtaja.
 

Yksi vihreimmistä

LUMI-supertietokone sijoittui seitsemännelle sijalle uusimmalla Green500-listalla, joka asettaa Top500-listan supertietokoneet järjestykseen niiden energiatehokkuuden perusteella. LUMIn suorituskyky wattia kohden (GFlops/Watts) on 51,38, mikä tekee siitä yhden maailman ympäristöystävällisimmistä supertietokoneista.

Tämän lisäksi LUMIlle myönnettiin maaliskuussa arvostettu Vuoden vihreä datakeskus 2023 -palkinto (Green Data Centre of the Year Award, Data Centre World Awards).

– Vihreä siirtymä on yksi LUMIn keskeisistä painopistealueista ja LUMIn pieni hiilijalanjälki on yksi esimerkki sen edistämisestä. Ympäristöystävällisen suurteholaskennan edelläkävijöinä tiedostamme vastuumme ja pyrimme rakentamaan yhä vihreämpiä ja energiatehokkaampia suurteholaskenta- ja datakeskuspalveluita, toimitusjohtaja Koski CSC:ltä jatkaa.

CSC:n Kajaanin datakeskus, jossa LUMI sijaitsee, on yksi maailman ekotehokkaimmista datakeskuksista. LUMIn käyttämä energia tuotetaan sataprosenttisesti vesivoimalla ja järjestelmän hukkalämpöä voidaan hyödyntää Kajaanin kaukolämpöverkossa. Alueen viileän ilmaston ansiosta supertietokoneen jäähdyttäminen vaatii vain vähän energiaa. Näin ollen LUMIn energiatehokkuus on omassa luokassaan.
 

Hyviä sijoituksia myös muilla listoilla

Uudella HPCG-listalla (High-Performance Conjugate Gradient) LUMI sijoittui sijalle kolme. HPCG-lista on vaihtoehtoinen tapa mitata supertietokoneen tehokkuutta ja se täydentää HPL-listausta, johon Top500-sijoitus perustuu.

LUMI listattiin HPL-MxP-listalla toiseksi: LUMI saavutti listalla 2.168 eksaflopsin-suorituskyvyn.  HPL-MxP-vertailuarvo mittaa suurteholaskennan (HPC) ja tekoälyn (AI) työkuormien konvergenssia, joka oli yksi LUMIn arkkitehtuurin suunnittelun päämääristä.

LUMI-järjestelmän toimittaja on Hewlett Packard Enterprise (HPE), ja se perustuu HPE Cray EX -supertietokoneeseen.


​​​​​​​Kuva Top500-palkintoseremoniasta ISC23-konferenssista maanantaina 22.5.2023 Kuva: CSC

Kuva yllä: Fade Creative


Lisätietoja:

​​​​​​​Mediagalleria: www.lumi-supercomputer.eu/media
Haastattelupyynnöt: media@lumi-supercomputer.eu