Uutisia

null Maailman supertietokoneiden ykkönen säilytti asemansa – miten kävi Sisun?

Eilen julkaistu supertietokoneiden Top500-maailmanlista ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Maailman tehokkain supertietokone on jo kuudennen kerran peräkkäin Kiinan puolustusteknologian yliopiston kehittämä Tianhe-2. CSC:n Sisun sijoitus putosi odotetusti hieman (sijalta 51 sijalle 59), mutta se on edelleen Pohjoismaiden tehokkaimpia supertietokoneita. Superklusteri Taito löytyy listan sijalta 317.

Supertietokoneita tarvitseva tutkimus on voimakkaassa kasvussa. Suuret laskentatehot ovat välttämättömiä esimerkiksi useissa ilmastonmuutokseen, uusiutuvaan energiaan, fuusioenergiaan, avaruuteen, syöpään tai uusiin lääkeaineisiin liittyvissä tutkimuksissa. Lisäksi digitalisaation ja datamäärien kiihtyvän kasvun myötä myös esimerkiksi humanistiset ja yhteiskuntatieteelliset tieteenalat ovat ottamassa käyttöön laskennallisia menetelmiä.

Tutkimuksen kilpailukyky turvattava

Laskennallinen tiede on Suomessa korkeatasoista, mihin on osaltaan vaikuttanut hyvä tieteellisen laskennan palveluiden kokonaisuus, jossa CSC:n tarjoamat keskitetyt kansalliset palvelut ovat yhdistyneet hajautettuihin ratkaisuihin ja kansainvälisiin resursseihin.

"Juuri nyt suomalaisen laskennallisen tutkimuksen toimintaympäristö on vielä ajan tasalla parin vuoden takaisten investointien ansiosta. Top500-sijoitusten historian lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että käytännössä huippututkimuksen toimintaedellytysten ja kilpailukyvyn varmistamiseksi laitteistoa on uusittava noin neljän vuoden välein", muistuttaa CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Kuva: CSC:n laskentakapasiteetin ja käytön kehitys 1989–2015.
(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Uusien investointien valmistelu on aloitettava heti

CSC on jo käynnistänyt valmistelun resurssien turvaamiseksi myös jatkossa. Kimmo Koski ja Taina Pihlajaniemi julkaisivat CSC:n verkkolehdessä hiljattain Näkökulmia-kirjoituksen, jossa he korostivat tieteellisen laskennan tärkeyttä yhteiskunnalle ja suomalaisen tutkimuksen kilpailukyvylle. Pihlajaniemi on Oulun yliopiston tutkimusrehtori sekä opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin puheenjohtaja.

Lähiaikoina julkaistaan myös yhteistyöfoorumin laatima tieteellisten laskentaresurssien ja niiden oheispalvelujen kokonaisarkkitehtuuri sekä CSC:n toimittaman tutkijakyselyn loppuraportti, joka kuvaa eri tieteenalojen laskentaresurssien ja palveluiden tarpeita vuosina 2017–2022.

Austinissa Yhdysvalloissa on parhaillaan käynnissä suurteholaskennan, verkko- ja tallennusteknologioiden ja analysoinnin asiantuntijoiden merkittävin vuosittainen tapahtuma, SC15 -konferenssi, joka kerää yli 10 000 osallistujaa ympäri maailmaa. Tapahtumassa julkistettiin supertietokoneiden Top500-maailmanlista: http://top500.org/list/2015/11

Lisätietoja:

Kimmo Koski
toimitusjohtaja
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
kimmo.koski@csc.fi
puh. 050 3819 777

Pekka Lehtovuori
johtaja, Tutkimuksen palvelut
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
pekka.lehtovuori@csc.fi
puh. 050 3819 723
 

Kimmo Koski ja Taina Pihlajaniemi: Tutkimuksen kilpailukyky turvattava
https://www.csc.fi/web/atcsc/-/tutkimuksen-kilpailukyky-turvattava

SC15:
http://sc15.supercomputing.org, Twitter: #SC15

Top500-lista:
http://www.top500.org