News

Back

Miljoonien radio- ja tv-ohjelmien tiedot nyt vapaasti tutkittavissa

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on julkaissut radio- ja televisio-ohjelmatietokantansa avoimesti saataville. Ritva-tietokanta sisältää kuvailutiedot yli 8,9 miljoonasta tv- ja radio-ohjelmasta.

Kansallinen radio- ja tv-arkisto (RTVA) tallentaa radio- ja televisiokanavia digitaalisesti suoraan ohjelmavirrasta tutkijoiden ja muiden tiedontarvitsijoiden käytettäviksi. Keskeisten kotimaisten kanavien ohjelmavirta tallennetaan kokonaisuudessaan opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymän suunnitelman mukaan. Loput noin sata radio- ja tv-kanavaa ovat mukana viikon näytteinä.

Lakisääteinen tallennus on aloitettu vuonna 2009, mutta mukana on myös vanhempaa aineistoa kuten Ylen vuosina 1957–2008 tuottamia tv-ohjelmia. Ohjelmavirtaan kytketään metadataa useista eri lähteistä. Tietojen lähteinä ovat KAVI:n oman luetteloinnin lisäksi Finnpanel, Venetsia-ohjelmatietojärjestelmä, elektroninen ohjelmaopas (EPG) sekä Radiot.fi.

Aikamatkailua Teksti-TV:n avulla

Ritva-tietokannan sisältämä metadata avautui suuren yleisön ulottuville 1.12.2016. Tekijänoikeuden suojaamia ohjelmia ei Ritvan nettiversiosta löydy, vaan niihin voi tutustua kymmenessä katselu- ja kuuntelupisteessä seitsemällä eri paikkakunnalla. Uuden nettisivun kautta pääsee kuitenkin tutkimaan esimerkiksi Teksti-TV:n sivuja menneiltä vuosilta.

CSC on suunnitellut ja toteuttanut radio- ja tv-arkiston taustajärjestelmän sekä integroinut palvelukokonaisuuden toimivaksi yhdessä ohjelmien kaappaustallennuksesta vastaavan toimittajan kanssa. Taustajärjestelmä koostuu tietoliikenneyhteyksistä ja -laitteista, suoratoistosta palvelimineen sekä levy- ja nauhatallennusarkistosta. CSC osallistuu myös tallenteiden laadunvarmistukseen ja -tarkkailuun sekä toimittaa järjestelmän ylläpito- ja kehityspalvelut.

Lisätietoja:

Lisätietoja CSC:n toteuttamista järjestelmistä:

Totti Mäkelä
kehityspäällikkö
totti.makela@csc.fi
050 3819 526