Uutisia

null Suomeen sijoitettu Zoom-palvelin parantaa CSC:n videoneuvottelupalvelun suorituskykya ja vikasietoisuutta

Suomeen sijoitettu Zoom-palvelin parantaa CSC:n videoneuvottelupalvelun suorituskykyä ja vikasietoisuutta

CSC tarjoaa Funet-jäsenorganisaatioilleen Zoom-palvelua (Funet Miitti), jonka kokousliikenne kulkee uusitun palvelinrakenteen myötä Suomessa sijaitsevien palvelimien kautta. Palvelu mahdollistaa entistä sujuvammat videoneuvotteluyhteydet yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja tutkimuslaitoksille.

Funet Miitti -palvelun käyttämää pohjoismaista palvelinkapasiteettia on laajennettu talven aikana. Aiemman Tanskassa sijainneen videopalvelinklusterin lisäksi käytössä ovat nyt Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa sijaitsevat palvelinklusterit, jotka yhdessä muodostavat hajautetun, vikasietoisen palvelinkokonaisuuden. Yhden palvelinklusterin vikatilanteessa kokoukset ohjautuvat automaattisesti muille palvelimille. Palvelu on nyt suorituskykyisempi ja vikasietoisempi kuin koskaan aikaisemmin.

Suomessa sijaitseva videopalvelinklusteri asennettiin CSC:n Espoon konesaliin helmikuussa ja se on palvellut suomalaisia käyttäjiä 22.2.2021 lähtien. Suomalaisten käyttäjien kokousliikenne kulkee tämän myötä Suomen sisällä. CSC:n omassa konesalissa sijaitsevan videopalvelinkokonaisuuden maksimikapasiteetti riittää tällä hetkellä hyvin Funetin käyttäjien tarpeisiin.

Koko Pohjoismaihin hajautetun palvelinkokonaisuuden tämänhetkinen kapasiteetti on noin 300 000 yhtäaikaista käyttäjää. Uusien laajennusten myötä tämä NORDUnetin toteuttama, yhteispohjoismainen ympäristö on maailman suurin omilla palvelimilla pyörivä, itsenäinen Zoom-ympäristö. Opetuksille ja kokouksille varattua videoneuvottelukapasiteettia on kasvatettu vuoden aikana 40-kertaiseksi ja sen rakentaminen jatkuu edelleen. Vikasietoisuuden ja laajennettavuuden takia suunnitteilla on lisätä palvelimia myös muualle Suomeen CSC:n Keilaniemen konesalin lisäksi.

Maaliskuun 12. päivä tuli kuluneeksi vuosi poikkeusolojen julistamisesta sekä etäopetukseen ja etätyöhön siirtymisestä. Funet Miitti on palvellut oppijoita, opettajia ja tutkijoita koko tämän ajan. Olemme iloisia siitä, että palvelu on omalta osaltaan tukenut turvallista opiskelun ja työskentelyn jatkumista poikkeuksellisena aikana.