Perusopetuksen digitaalista oppikirjastoa rakennettiin yhdessä Mikkelissä

Digitalisaatio asettaa mahdollisuuksia uudenlaiselle tiedontuotannolle ja oppimiselle. Verkkoalustojen avulla tietoa voidaan tuottaa yhteistyössä ja ajantasaisesti, ja avoimet lisenssit tuovat opetusmateriaalit kaikkien saataville.

Tätä mahdollisuutta hyödyntää Perusopetuksen wikiloikka -projekti, jonka tavoitteena on tuottaa perusopetuksen käyttöön avoin ja kaikille saatavissa oleva oppikirjakokoelma. Oppimateriaali kirjoitetaan suomenkieliseen wikikirjastoon, jossa sitä voi ideoida, rakentaa ja muokata Wikipedian tavoin kuka vain asiasta innostunut.

Eduhakkereiden ja Otavan Opiston #YooJoo-kesäpäivät 12.–13.6. kokosi yhteen opettajia läpi koulutusasteiden keskustelemaan yksilöllisistä opetusmenetelmistä ja jakamaan kokemuksia. Mikkelissä järjestetyssä tilaisuudessa vierailla oli myös mahdollisuus tutustua Perusopetuksen wikiloikkaan ja osallistua muokkaustapahtumaan, jossa tuotettiin yhdessä opetusmateriaalia wikikirjastoon.


Kuva: Thinkstock

Muokkaustapahtumassa muokataan ja tuotetaan yhdessä tietoa valitun aiheen tiimoilta usein johonkin wikialustaan. Pyrkimyksenä on kannustaa yhteisölliseen tekemiseen ja lisätä laadukkaan avoimen tiedon määrää.

#YooJoo-päivillä muokattiin erityisesti aineistoa suomen kielen ja kirjallisuuden oppikirjastoon ja kehitettiin wikikirjaston rakennetta opettajien ja opiskelijoiden tarpeisiin sopivaksi. Yli kaksikymmentä opettajaa pistivät viisaat päänsä yhteen luodakseen materiaalia koko Suomen käyttöön.

– Wikiprojekti herätti erittäin suurta kiinnostusta ja nousi hyvin esille #YooJoo-tapahtumassa. Päivillä keskusteltiin useista kysymyksistä, joihin wikiloikka vastaa; esimerkiksi koulujen kirjahankinnat sekä materiaalien omistajuus ja muokattavuus puhuttivat, kertoo IT-kouluttajat ry:n ja Wikimedia Suomen edustaja, erityisluokanopettaja Tero Toivainen.

Perusopetuksen wikiloikka on CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen vetämä projekti, jonka tavoitteena on juurruttaa digitaalisten ja avoimien sisältöjen jakamisen kulttuuri peruskouluun. Alkuvuonna alkaneessa maanlaajuisessa yhteistyössä ovat CSC:n lisäksi mukana Tivia ry, IT-kouluttajat ry, Wikimedia Suomi ja LifeLearn Platforms.

Wikikirjaston avointa materiaalipankkia rakennetaan vuoden 2014 opetussuunnitelman mukaan, ja se on lisensoitu CC-BY-SA-lisenssillä. Tämä muun muassa sallii materiaalien levittämisen ja jalostamisen, kunhan alkuperäinen lähde on mainittu.

Mukaan perusopetuksen materiaalitalkoisiin voi lähteä kuka vaan. Laittamalla hyväksi todetut omat oppimateriaalit kiertoon voi samalla osallistua kaikille avoimen oppikirjaston luomiseen.
 

Lisätietoja:

Perusopetuksen wikiloikka
#YooJoo!-päivät