Julkinen kuuleminen: EU:n rahoitusvälineet investointien, tutkimuksen ja kehityksen, pk-yritysten sekä sisämarkkinoiden aloilla

Julkinen kuuleminen: EU:n rahoitusvälineet investointien, tutkimuksen ja kehityksen, pk-yritysten sekä sisämarkkinoiden aloilla

Euroopan komissio tekee vuonna 2018 ehdotuksia seuraavan sukupolven rahoitusohjelmista vuoden 2020 jälkeistä monivuotista rahoituskehystä varten. Nykyinen rahoitusohjelma Horisontti 2020 päättyy vuonna 2020.

Euroopan komission on julkisen kuulemisen kautta tarkoitus kerätä kaikkien asianomaisten osapuolten näkemyksiä siitä, miten jokaisesta EU:lle maksetusta eurosta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty. Sidosryhmien esittämät näkemykset otetaan huomioon tulevaa monivuotista rahoituskehystä koskevan prosessin yhteydessä. CSC:n vastaukset kuulemiseen koskivat Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelmaa.

CSC:n keskeiset kommentit:

Tutkimuksen ja innovaation kenttä muuttuu jatkuvasti kansainvälisemmäksi. On tehotonta ja joissakin tapauksissa mahdotonta voittaa rajat ylittävät ja verkkoalueiden väliset haasteet vain kansallisella, alueellisella ja / tai paikallisella lähestymistavalla. T&K-yhteistyö EU:n tasolla on onnistunut esimerkki eurooppalaisesta yhteistyöstä ja integraatiosta. Kansainvälinen yhteistyö H2020-ohjelman avulla on ratkaisevan tärkeää yhteisten haasteiden, kuten tiedon vapaan liikkuvuuden, tietoverkkojen ja yhteyksien sekä tutkimusinfrastruktuurien parantamiseksi. Lisäksi EU:n laajuinen koordinointi lisää oikeusvarmuutta ja vaikutusmahdollisuuksia. Yhteistyö on välttämätöntä, jotta voidaan saada täysi hyöty esimerkiksi digitaalisista ja kehitystä vauhdittavista teknologioista.

Nykyinen tavoite varmistaa eurooppalaisten maailmanluokan tutkimusinfrastruktuurien (mukaan lukien e-infrastruktuurit) saatavuus kaikille eurooppalaisille ja sen ulkopuolisille tutkijoille on pidettävä tärkeänä painopisteenä seuraavassa T&K-puiteohjelmassa. Tutkimusyhteisöille on annettava tukea kulttuurin, politiikan, lainsäädännön, rahoituksen ja palvelujen tarjoamisen esteiden poistamiseksi. Avoin tiede- ja FAIR-periaatteet ovat tärkeitä tavoitteita.

Tieteellinen huippuosaaminen on oltava olennaisin tekijä tutkimuksen ja innovoinnin kannalta, eikä sitä saa sekoittaa muihin tarkoituksiin, kuten koheesiopolitiikkaan. Ehdotusten ja raportoinnin prosesseja olisi yksinkertaistettava. Menestyksen varmistamiseksi puiteohjelman kokonaisrahoitusta on lisättävä. Muutoin on olemassa riski, että osa Euroopan T&K-potentiaalia heitetään hukkaan.

Euroopan komission ja jäsenvaltioiden olisi työskenneltävä yhdessä sääntelyn, politiikan ja tutkimusrahoitusohjelmien johdonmukaisuuden ja avoimuuden lisäämiseksi. Tutkimusta ja innovaatiota koskevaa eurooppalaista sääntelyä olisi tarkasteltava jo puiteohjelman suunnittelussa, jotta sääntely ei estä uusien tuotteiden ja palveluiden luomisen mahdollisuuksia.

Lisäksi on tarpeen lisätä joustavuutta, jotta voidaan vastata asianmukaisesti tuleviin mahdollisuuksiin. Nykyinen järjestelmä on liian jäykkä reagoimaan kohtuullisessa ajassa. Nykyisiä ponnisteluja on myös seurattava paremmin.

CSC:n vastaukset kuulemiseen kokonaisuudessaan (pdf, eng).