Suomalaiset luottavat tieteeseen

Tiede nauttii sekä instituutiona että nimettyinä organisaatioina suomalaisten suurta luottamusta, ilmenee tänään julkaistusta Tiedebarometri 2016 -tutkimuksesta. Suomen tieteen ja tutkimuksen taso nähdään hyväksi, ja tieteen kykyyn tuottaa luotettavia ja paikkansa pitäviä tuloksia uskotaan laajasti.

Tieteen tiedotus ry:n teettämässä tutkimuksessa selvitetään suomalaisten suhtautumista tieteeseen ja tieteellis-tekniseen kehitykseen.

Aihepiireistä kiinnostavimpina mainitaan ympäristö ja luonto. Näitä koskevia asioita seuraa noin neljä viidestä vastaajasta (81% kiinnostunut tai melko kiinnostunut). Kakkossijaa pitävät yhteiskunnalliset asiat (74 %). Kiinnostus tieteeseen, tutkimukseen ja politiikkaan on ylipäänsä kasvanut hieman vuodesta 2013.

Naiset seuraavat miehiä enemmän kulttuuria ja viihdettä, miehet puolestaan naisia enemmän urheilua ja talousasioita. Ympäristö ja yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat laajasti molempia. Tiedettä, tutkimusta ja teknologiaa käsittelevät aiheet kiinnostavat erityisesti miehiä.

Tutkimuksen mukaan tieteestä kiinnostuneimman ikäryhmän muodostavat nuorehkot, 26–35-vuotiaat aikuiset.

KUVA: SHUTTERSTOCK


Yliopistot ja korkeakoulut herättävät luottamusta

Yliopistoihin ja korkeakouluihin luotetaan hyvin (75%) ja ne nauttivat lähes yhtäläistä luottamusta kuin puolustusvoimat. Barometrissä nimetyistä tiede‐ ja tutkimusorganisaatioista ylimmäksi nousee VTT (59 %) perässään Tekes (50 %) ja Suomen Akatemia (50 %). Kokoava ja hieman yleisempi arviointikohde "tiedeyhteisö" sijoittuu merkittävän korkealle, heti yliopistojen ja korkeakoulujen perään (66 %).

Tieteen tiedotus ry:n tilaamassa tutkimuksessa selvitettiin myös, miten suomalaiset tuntevat suomalaisen tieteen saavutuksia. Laajimmin tunnistetaan AIV-rehu. Kakkoseksi sijoittuvat matkapuhelimiin, mobiiliteknologiaan ja Nokiaan kytkeytyvät ilmaukset. Kolmantena aivan kännykkäkategorian kannoilla seuraa ksylitoli. Lähelle kärkeä kohoavat myös geenitutkimus ja -teknologia. Paljon mainintoja saavat lisäksi syöpätutkimus, -hoidot ja -lääkkeet sekä CSC:n palvelimilta maailmalle levinnyt Linux.

CSC pyrkii osaltaan edistämään tiedeviestintää. Tästä yhtenä esimerkkinä on viime maaliskuussa alkanut Täydellinen yhtälö -kampanja, joka toteutettiin Tieteen tiedotus ry:n tuella yhteistyössä Vapa Median kanssa. CSC:n ajankohtaisissa uutisissa, blogeissa ja verkkolehdessä julkaistaankin säännöllisesti tiedettä, tutkimusta, verkkoja, koulutusta, tietoa ja tiedon hallintaa käsitteleviä artikkeleita.
 



Lisätietoja tutkimuksesta:



Tutustu myös: