Suomen Akatemialta rahoitusta pilvipalveluiden ja avointen tutkimusinfrastruktuurien kehitykseen

Suomen Akatemia on myöntänyt FIRI 2016 -rahoitushaussa Suomen ELIXIR-keskukselle (CSC) vuosille 2017–2018 yhteensä 1,1 miljoonaa euroa tietoturvallisen ePouta-pilvipalvelun laajentamiseen. Menestystä FIRI 2016 -hauissa tuli myös muille projekteille ja infrastruktuureille, joissa CSC on mukana: avoin paikkatiedon tutkimusinfrastruktuuri oGIIR, avoin eurooppalainen kemikaalibiologinen tehoseulontakeskusinfrastruktuuri EU-OPENSCREEN, Suomen grid- ja pilvilaskentainfrastruktuuri FGCI2 sekä ilmakehä- ja ympäristötutkimuksen tutkimusinfrastruktuuri INAR RI Ecosystems.

Pilviresursseja sensitiivisen datan analysoinnin kasvaviin tarpeisiin

CSC on Suomen kansallinen keskus eurooppalaisessa biologisen tiedon ELIXIR-tutkimusinfrastruktuurissa (European Life Science Infrastructure for Biological Information). Suomen ELIXIR-keskuksen tärkein palvelu, ePouta, tarjoaa tietoturvallisen pilviresurssin sensitiivisen tiedon analysointiin. Lisäksi keskus tarjoaa työkaluja suurten tietoaineistojen käsittelyyn, datan käyttöoikeuksien hallintaan sekä pääsyn kansainvälisiin bioinformatiikan tietovarastoihin, kuten European Genome-phenome Archive (EGA).

– Suomi on menestynyt biolääketieteen alalla, erityisesti genomitiedon ja modernin kuvantamisen soveltamisessa sairauksien, kuten syövän, ymmärtämiseen. Suomen Akatemian rahoituspäätös varmistaa riittävän kansallisen sensitiivisten aineistojen analysointiin soveltuvan laskentaresurssin myös tulevaisuuden kasvaviin tutkimustarpeisiin sekä mahdollisuuden osallistua laajamittaisesti kansainvälisiin yhteistyöprojekteihin, arvioi Ilkka Lappalainen, Suomen ELIXIR-keskuksen terveys- ja biotieteiden palvelukehityksen vetäjä.

Lappalaisen mukaan laajennus tukee kansallista genomi- ja terveydenhoidon strategiaa. Se on välttämätön biolääketieteellisen tutkimuksen laskennallisten tarpeiden kattamiseksi ympäristössä, joka mahdollistaa ihmisgenomien, syöpänäytteiden sekä biopankkiaineistojen laajamittaisen analysoinnin. Sensitiivisen datan käsittelyyn soveltuva kansallinen pilviresurssi on kustannustehokasta tuottaa keskitettynä palveluna CSC:ltä, jolloin se on koko tutkimusyhteisön käytettävissä.

Paikkatietojen tutkimuskäyttö entistä helpommaksi

oGIIR (Open Geospatial Information Infrastructure for Research) on avoimen paikkatiedon tutkimusinfrastruktuuri, joka tukee koko kansallista tutkimusyhteisöä paikkatieto- ja analyysipalveluilla sekä helpottaa niiden tutkimuskäyttöä kaikilla tieteenaloilla. Seitsemän yliopiston ja tutkimuslaitoksen sekä CSC:n yhteistyönä toteutettava oGIIR palvelee yliopistojen ja tutkimuslaitosten välistä paikkatietoon liittyvää tutkimusyhteistyötä ja tiedonvaihtoa.

– FIRI 2016 -rahoituksen myötä hankkeeseen osallistuville valtion tutkimuslaitoksille avautuu mahdollisuus käyttää CSC:n laskentaympäristöä maksuttomasti avoimen paikkatiedon tutkimusinfrastruktuurin tarjoamien palveluiden laskentaintensiivisiin tarpeisiin, kertoo CSC:n tutkimuksen palveluiden johtaja Pekka Lehtovuori.

– Korkeakouluille CSC:n palvelut ovat jo lähtökohtaisesti maksuttomia opetus- ja kulttuuriministeriön ostamien palvelukokonaisuuksien myötä.

oGIIRin tavoitteena on luoda kansallinen paikkatietoaineistoportaali, jonka kautta kaikki tutkimukselle ja opetukselle tärkeät suomalaiset paikkatietoaineistot ovat löydettävissä yhdestä paikasta. Palvelun tarkoituksena on vastata jo olemassa olevien paikkatietoaineistojen tarpeisiin ja yhdistää aineistoja. Palvelu laajentaa nykyistä CSC:n tuottamaa Paituli-paikkatietopalvelua vastaamaan kaikkien paikkatietotoimijoiden tarpeisiin.

Hajautettu laskentakapasiteetti palvelemaan big data -tarpeita

Suomen grid- ja pilvilaskennan infrastruktuuri FGCI on ainutlaatuisen laaja yhteistyökonsortio, jossa ovat mukana lähes kaikki Suomen tutkimusyliopistot. Konsortion rakentamassa infrastruktuurissa yhdistyy paikallinen, pilvi- ja kaikille suomalaisille tutkijoille avoin hajautettu grid-laskentakapasiteetti.

– Nyt saadun toisen vaiheen rahoituksen avulla infrastruktuuria laajennetaan ja siihen lisätään kapasiteettia, joka vastaa entistä paremmin erityisesti big datan asettamiin vaatimuksiin. Suurten datamassojen käsittelyn tarpeisiin vastataan suurimuistisilla laskentapalvelimilla sekä nopeammilla ja laajemmilla tallennuskapasiteettiratkaisuilla, sanoo CSC:n kehityspäällikkö Jura Tarus.

Avoin kemikaalibiologinen infrastruktuuri tukee bio- ja lääketieteen tutkimusta

Avoin eurooppalainen kemikaalibiologinen tehoseulontakeskusinfrastruktuuri EU-OPENSCREEN on mukana Euroopan tutkimusinfrastruktuurien strategiafoorumin (ESFRI) tiekartalla. EU-OPENSCREEN tuottaa avoimen huipputason infrastruktuurin ja erityisosaamista, joita tutkijat voivat käyttää uusien bioaktiivisten pienmolekyylien tutkimuksessa. Tämä luo pohjaa muun muassa uusien lääkkeiden kehittämiselle ja edistää myös biotieteellistä perustutkimusta.

– CSC tuo Suomen EU-OPENSCREEN-infrastruktuuriin etenkin tutkimusdatan käsittelyn palveluita sekä edistää eurooppalaisten merkittävien e-infrastruktuurien hyödyntämistä, kertoo Antti Pursula, CSC:n projektijohtaja.

Ympäristötieteen tutkimukselle tukea datankäsittelyyn ja yhteentoimivuuteen

Rahoitusta myönnettiin myös ilmakehä- ja ympäristötutkimuksen tutkimusinfrastruktuurille INAR RI Ecosystems. CSC on ollut mukana INAR RI:ssä kehittämässä ja tuottamassa etenkin ilmakehätieteen tarvitsemia laskenta- ja datankäsittelyalustoja. Alkavalla rahoituskaudella CSC:n rooli on kehittää erityisesti infrastruktuurin tutkimusdatan käsittelyä ja yhteentoimivuutta, ja nyt erityishuomio on ekosysteemien tutkimuksessa.

 

Lisätietoja:

Suomen Akatemian tiedote (10.2.2017): Suomen Akatemia tukee tutkimusinfrastruktuureita 27 miljoonalla eurolla

Rahoitusta saaneiden hankkeiden www-sivut: