Suomi mukaan eurooppalaiseen kieliaineistojen ja -teknologian tutkimusinfrastruktuuriin

Suomi on liittynyt eurooppalaiseen kieliaineistojen ja -teknologian tutkimusinfrastruktuurikonsortioon (CLARIN ERIC). Asiasta päätettiin 19.11.2015 CLARIN ERICin yleiskokouksessa Kööpenhaminassa. Suomen kansallisesta CLARIN-toiminnasta vastaa Helsingin yliopiston koordinoima FIN-CLARIN -konsortio, jossa on mukana seitsemän yliopistoa sekä CSC - Tieteen tietotekniikan keskus ja Kotimaisten kielten keskus.

CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure) edistää humanistista ja yhteiskuntatieteellistä tutkimusta tarjoamalla tutkijoille tutkimusinfrastruktuurin, joka mahdollistaa pääsyn kieliaineistoihin ja työkaluihin Euroopan tasolla. Suomi on ollut mukana CLARINin toiminnassa sen perustamisesta lähtien, mutta infrastruktuuria hallinnoivan CLARIN ERIC -konsortion jäsenyyden myötä yhteistyö- ja vaikutusmahdollisuudet kasvavat merkittävästi.

Jäsenyys tuo tutkijoiden saataville moninkertaisen määrän kieliaineistoja, edistää järjestelmien yhtenevää teknistä toteutusta ja tehostaa uusien tutkimusvälineiden käyttöönottoa nopeuttaen näin tutkimusongelmien ratkaisua.

­— CSC:n ylläpitämä ja kehittämä Kielipankki palvelee kielentutkimusta ja digitaalisia ihmistieteitä. CSC toimii CLARINin teknisenä keskuksena ja kehittää Kielipankin palveluja yhteensopivasti CLARIN ERICin vaatimusten kanssa, kertoo kehityspäällikkö Ville Savolainen CSC:ltä.

— Jäsenyys tuo myös etuja Kielipankin palvelukehitykseen. Kielipankin palveluita ovat kieliaineistot sekä aineistojen hallinta- ja käsittelytyökalut, näiden todentamis- ja valtuutuspalvelut, muut palvelin- ja tallennusalustat sekä koulutus ja tapahtumat. Kehityksen painopisteitä ovat palveluiden löydettävyys, saatavuus ja käytettävyys tutkijoille. Kielipankin palvelut edistävät avointa tiedettä ja suomalaista huippututkimusta.

CLARIN ERIC -tutkimusinfrastruktuurikonsortion isäntämaana toimii Alankomaat. Muita jäsenmaita ovat Bulgaria, Italia, Itävalta, Kreikka, Liettua, Norja, Portugali, Puola, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Tanska, Tsekki, Viro sekä kansainvälisenä järjestönä Hollannin kielen unioni. Konsortion Suomea edustava taho on opetus- ja kulttuuriministeriö, joka nimeää edustajat CLARIN ERIC:in yleiskokoukseen sekä kansallisen koordinaatioyksikön. ERIC, eli European Research Infrastructure Consortium, on erityinen oikeussubjekti, joka on suunniteltu helpottamaan eurooppalaisten tutkimusinfrastruktuurien perustamista ja operointia.

Lisätietoja

Ville Savolainen
kehityspäällikkö               
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
ville.savolainen@csc.fi
puh. 050 336 0161

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote: http://www.minedu.fi/OPM/Verkkouutiset/2015/11/CLARIN.html?lang=fi
CLARINin tiedote: https://www.clarin.eu/news/finland-joined-clarin-eric