Supertietokone Puhti on avattu tutkijoiden käyttöön

Supertietokone Puhti on nyt tutkijoiden käytettävissä, ensimmäisenä osana CSC:n uutta kansallista datanhallinnan ja laskennan ympäristöä. Puhti on Atoksen toimittama BullSequana X400 -järjestelmä ja se tukee laajaa kirjoa erilaisia laskentatehtäviä, kuten simulointia, suurkapasiteettilaskentaa, data-analyysiä ja syväoppimista.

Puhti koostuu 682 CPU-noodista, joissa on 192 GB – 1.5 TB muistia.  Kussakin noodissa on kaksi Intelin Xeon Gold 6230 -prosessoria, koodinimeltään Cascade Lake. Jokaisessa prosessorissa on kaksikymmentä 2,1 GHz ydintä. Puhti tarjoaa 1,8 Petaflopsin teoreettisen huipputehon ja 4,8 PB tallennuskapasiteettia.

Puhti-AI on tekoälysovelluksille ja tekoälytutkimukseen laskentaan suunnattu osio, jonka 80 laskentanoodia tarjoavat 2,7 Petaflopsin teoreettisen huipputehon. Kussakin noodissa on neljä Nvidia Volta V100 GPU:ta ja kaksi Intel Xeon Gold 6230 -prosessoria. Puhti-AI:ssa on 384 GB muistia ja 3.2 TB nopeaa tallennustilaa.

Kannustamme Taidon ja Sisun käyttäjiä valmistautumaan työkuormiensa siirtämiseen Puhtiin, koska Taito poistuu käytöstä vuoden loppuun mennessä. Puhtiin on jo esiasennettu useita ohjelmistoja ja lista kasvaa jatkuvasti, mutta jotkut Taidolla olevat ohjelmistot puuttuvat vielä tällä hetkellä Puhdista. Kun datanhallintajärjestelmä Allas otetaan käyttöön syyskuussa, tarjoamme tuen ja dokumentaation suurten datamäärien migraatiolle.

Puhti on ensimmäinen kolmesta uudesta CSC:lle tulevasta järjestelmästä.

CSC:n koko laskentaympäristön yhteinen datanhallintajärjestelmä Allas otetaan tämänhetkisen arvion mukaan käyttöön syyskuun aikana. Allas perustuu CEPH-objektitallennustekniikkaan ja se tarjoaa 12 PB tallennuskapasiteetin ja monipuolisen ympäristön datan tallennukseen, jakamiseen ja analyysiin.

Mahti, CSC:n seuraava supertietokone, on Atos BullSequana XH2000 -järjestelmä ja se otetaan käyttöön ensi vuoden alkupuolella. Tämä järjestelmä nostaa merkittävästi CSC:n laskentakapasiteettia 1400 laskentanoodillaan, joista kussakin on kaksi AMD Rome 64-ytimistä prosessoria.

Lisätietoja: