Tieteiden yö 2023 Supertietokoneet maailmaa pelastamassa

Tieteiden yö 2023: Supertietokoneet maailmaa pelastamassa

CSC osallistuu Tieteiden yöhön 12.1.2023 verkkotapahtumalla, jossa kerromme miten supertietokoneiden avulla tutkitaan ilmastoa, ympäristöä ja energiaa.

Maapallon digitaalisten kaksosten avulla saamme uutta tietoa maapallon ilmastosta ja biodiversiteetistä. Digitaaliset kaksoset ovat entistä tarkempia malleja maapallosta, ja ne hyödyntävät tietokonesimulaatioita ja havaintoja. Euroopan komission rahoittamissa hankkeissa kehitetään useita digitaalisia kaksosia tämän vuosikymmenen aikana. Tavoitteena on lopulta yhdistää ne yhdeksi maapallon digitaaliseksi kaksoseksi, jota voidaan käyttää päätöksenteon tukena.

Ilmaston digitaalinen kaksonen simuloi ilmastoa aiempaa tarkemmalla kokoresoluutiolla. Ilmastosimulaatiot yhdistetään sovelluksiin, jotka tuottavat tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista esimerkiksi jokien virtaamiin, tuulienergiaan tai metsäpaloihin. Tätä voidaan käyttää päätöksenteon tukena, kun suunnitellaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja muutokseen sopeutumiseen tähtääviä toimenpiteitä.

Biodiversiteetin digitaaliset kaksoset (BioDT) jäljittelevät luonnossa havaittuja ilmiöitä. Hyödyntämällä biologista dataa sekä ympäristödataa, BioDT pyrkii luomaan tarkempia ja toimivampia tapoja ennustaa biologisten yhteisöjen vaihteluja erilaisten ympäristömuutosten vuoksi. BioDT tarjoaa tavan biodiversiteetin pitkäaikaiselle tutkimukselle ja auttaa varmistamaan yhteiskuntamme resilienssin.

Digitaaliset kaksoset kuuluvat maailman kolmanneksi nopeimman supertietokoneen LUMIn lippulaivahankkeisiin. Raskasta laskentaa vaativissa malleissa ja koneoppimisen erittäin vaativissa algoritmeissa LUMIn valtava laskentateho on korvaamaton.

Fuusioenergiasta odotetaan puhdasta, tehokasta ja turvallista energiamuotoa ja vuonna 2025 valmistuva koereaktori ITER pyrkii osoittamaan, että fuusioenergia uutena energialähteenä on teknisesti ja taloudellisesti toteutettavissa.  ITER-tutkimuksessa supertietokoneilla tehtävä mallinnus on ollut keskeisessä roolissa. Fuusiotutkimuksen tekoälytuen keskus E-TASC-HEL kehittää laskennallisia työkaluja ja optimoi niitä kaikista nykyaikaisimmille supertietokoneille, joista yksi on LUMI.

Seuraa verkkotapahtumaamme ja kuule asiantuntijoiltamme mitä supertietokoneet voivat mahdollistaa.

Yleisö voi esittää kysymyksiä asiantuntijoillemme joko Youtuben kautta tai Twitterissä hashtagilla #CSCtieteidenyo.

Tapahtuman ohjelma:

12.1.2023 klo 18–20

CSC osallistuu Tieteiden yöhön omalla verkkotapahtumallaan, jonka teemana ovat ympäristö ja energia. Seuraa tapahtumaamme ja opi, kuinka supertietokoneet auttavat pelastamaan maailman!

18.00 Ilmastonmuutoksen seurausten ennakointi ja mallinnus, ClimateDT
Jenni Kontkanen, CSC

18.25 Luonnon katoavan monimuotoisuuden ymmärtäminen, BioDT
Jesse Harrison, CSC

18.50 Fuusioenergia käytännössä
Taina Kurki-Suonio, Aalto-yliopisto
CSC:n rooli fuusiotutkimuksessa (in English)
Jan Åström, CSC

19.20 Paneelikeskustelu: Tiede, supertietokoneet ja tekoälyn mahdollisuudet tänään esitellyissä hankkeissa
Aleksi Kallio, CSC
Jenni Kontkanen, CSC
Jesse Harrison, CSC
Taina Kurki-Suonio, Aalto-yliopisto

19.40 Vastauksia yleisön kysymyksiin

20.00 Tilaisuus päättyy

Seuraa tapahtumaa verkossa 12.1.2023