Uudet teknologiat kaipaavat johtajuutta, eivät lakeja

Digitaalisen datan ja tekoälyn vallankumous tulee mullistamaan työnteon, työministerin valtiosihteeri Pilvi Torsti arvioi:

– Osa nykyisistä ammateista katoaa, osa muuttuu ja noin kolmasosa tulevaisuuden työmarkkinoista koostuu tehtävistä, joita emme vielä osaa kuvitella.
 
Torsti osallistui torstaina 24.10.2019 paneelikeskusteluun, joka järjestettiin Aalto-yliopistossa Espoossa osana Research Data Alliance -järjestön yleiskokousta. Keskustelun aiheena oli data muutoksentekijänä. Paneelikeskustelua moderoi toimittaja Heikki Valkama YLEstä.

– Meidän päättäjien voi olla vaikea tunnistaa muutoksen suuruus ja merkityksellisyys, vaikka mielenkiintoa onkin. Suurimpana kysymyksenä pidän johtajuutta. Meillä ei ole ministeriä tai ministeriötä, joka esimerkiksi yksiselitteisesti johtaisi datapolitiikkaa, Torsti pohti. Hän nosti henkilödatan hallintaa koskevan suomalaisen MyData-keskustelun esiin esimerkkinä kansalaisyhteiskunnasta kumpuavasta muutosjohtajuudesta.

Lakien säätäminen muuttuvassa maailmassa edellyttää poliitikoilta paitsi perehtymistä myös malttia. Lainsäätäjän rooliin ei sovi teknologisen vallankumouksen suunnannäyttäjänä toimiminen.

– Poliitikkojen ei pitäisi säätää lakeja ennen kuin he ymmärtävät ilmiötä, paneelissa mukana ollut Euroopan komission Open Science Policy Platform -elimen puheenjohtaja Eva Méndez painotti.

Panelisti Alexander Törnroth Suomen tekoälykiihdyttämö FAIA:sta kertoi palanneensa juuri Brysselistä, jossa Euroopan komission aloittava puheenjohtaja Ursula van der Leyden on luvannut tuottaa ehdotuksen tekoälyä koskevasta sääntelystä sadan ensimmäisen työpäivänsä aikana.

– Tekoälyä ei voi säännellä yhtenä kokonaisuutena, se on niin monimutkainen ilmiö, Törnroth kertoi. Hän suhtautui kuitenkin toiveikkaasti EU-sääntelyn kehitykseen.

Pilvi Torsti muistutti kuulijoita koulutuksen voimasta maailman muuttamisessa. Eva Méndez yhtyi näkemykseen:

– Puhutaan diginatiiveista, mutta kun olin pieni lapsi, meillä oli kotona kirjoja, joiden sivuja osasin kääntää. Ei se tarkoittanut, että olisin osannut lukea, Eva Méndez totesi.

Myös tiedeyhteisön on kyettävä oppimaan uutta, sillä olemme tieteellisen vallankumouksen kynnyksellä.

– Ennen gigatavun tallentaminen maksoi miljoonan, nykyään kaksi senttiä, paneelin neljäs jäsen, George Strawn Yhdysvaltain kansallisesta tiedeakatemiasta huomautti. Strawnin mukaan avoimuudella on keskeinen rooli murroksessa.

– Tutkimusdatan ei pidä antaa luisua kaupalliseen hallintaan kuten tiedejulkaisujen kohdalla on tapahtunut, hän arvioi.

Vuonna 2012 perustetun RDA:n 14. puolivuosittainen yleiskokous Espoossa Otaniemessä päättyy 25.10.2019. Teemalla "Data Makes the Difference" tapahtuma pureutuu datan potentiaaliin päätöksenteossa ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Aalto-yliopisto, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Helsingin yliopisto, Ilmatieteen laitos, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja RDA Europe -projekti.

RDA:n suurimmat rahoittajat ovat Euroopan komissio, Yhdysvaltain National Science Foundation ja Australian hallitus. RDA:n jäsenistö koostuu pääosin tutkijoista, tutkimushallinnon ja tutkimuspalveluiden asiantuntijoista, tiedekustantajista sekä tiedepoliittisista päätöksentekijöistä.

Lisätietoja

Ohjelmajohtaja Irina Kupiainen/ CSC – Tieteen tietotekniikan keskus oy, irina.kupiainen@csc.fi, 050 381 2644
Tapahtuman kotisivu: www.rd-alliance.org/rda-14th-plenary-helsinki-espoo
RDA lyhyesti: https://www.rd-alliance.org/
RDA Suomessa: https://www.rd-alliance.org/groups/rda-finland