Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelma vahvistaa suomalaista tutkimusta

Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelmassa investoidaan noin 33 miljoonaa euroa laitteistoihin sekä niihin liittyviin palveluihin. Ohjelman puitteissa CSC hankkii tutkijoiden käyttöön uuden sukupolven supertietokoneen ja uusii laskentaympäristön yhteistä tallennustilaa. Uuden laskenta- ja datanhallintaympäristön toimittaja on Atos.

Hankinta kasvattaa CSC:n asiakaskuntaa, sillä uusi laitteisto tulee yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen lisäksi myös tutkimuslaitosten akateemiseen käyttöön. Hankinta varmistaa suomalaisen tutkimusyhteisön kansainvälisen kilpailukyvyn data- ja laskentakeskeisillä tutkimusaloilla. 

Hankinta tukee myös kansallista innovaatiotoimintaa, kun korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja elinkeinoelämä yhteistyössä hyödyntävät perustutkimuksen tuloksia.

Nykyiseen laitteistoon verrattuna hankittava laitteisto edistää erityisesti tekoälytutkimusta ja tekoälyn käyttöä työkaluna tutkimuksessa sekä parantaa dataintensiivisen laskennan edellytyksiä. Tallennusratkaisuilla mahdollistetaan kyky tallentaa monimuotoista dataa. 

Ensimmäisessä vaiheessa hankittiin ilmajäähdytteinen supertietokone, siihen tiiviisti liitetty työlevy ja koko laskentaympäristön yhteistä tallennustilaa. Tämä Ceph-objektitallennusteknologiaan perustuva tallennustila palvelee niin edellisen sukupolven laitteita niiden elinkaaren loppuun asti kuin myös uusia laskentalaitteita. 

Ensimmäisessä vaiheessa asennettava laskenta- ja tallennuskapasiteetti avattiin käyttöön alkusyksyllä 2019.

Hankinnan toisessa vaiheessa laskentakapasiteettia laajennetaan nestejäähdytetyllä supertietokoneella, Atos BullSequana XH2000:lla,  ja siihen tiiviisti liitetyllä työlevyllä. Ilmajäähdytteiseen supertietokoneeseen verrattuna siinä on suorituskykyisempi kytkentäverkko ja suorittimet edustavat uudempaa teknologiaa, mikä mahdollistaa laitteiston paremman suorituskyvyn. 

Lisäksi varaudutaan hankkimaan pienempi määrä GPU-kapasiteettia eli grafiikkaprosessoreita sisältäviä erikoissolmuja, joita tarvitaan erityisesti tekoälyyn pohjautuvissa sovelluksissa. Hankinnan toinen vaihe on asiakkaiden käytössä kesällä 2020. 

Vuosien 2019−2021 aikana, kapasiteettia täydennetään ketterästi myöhemmin ilmenevien käyttäjätarpeiden mukaan. 

Hankinnan vaiheistuksella optimoidaan olemassa olevan laitteiston jäljellä oleva elinkaari, mahdollistetaan uuden teknologian oikea-aikainen hankinta ja pyritään minimoimaan mahdolliset katkokset supertietokoneiden käytössä.

 

Lue lisää:

Supertietokoneet ja laskennallinen tiede ovat avainasemassa, kun tutkijat etsivät ratkaisuja ihmiskunnan suuriin haasteisiin. Huippututkijat kertovat mihin aikovat uutta laskentaympäristöä käyttää.

Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelma

CSC valitsi Atosin Suomen seuraavan supertietokoneen toimittajaksi

Suomi ottaa jättiaskeleen tieteessä ja kehityksessä. Suomelle Pohjoismaiden tehokkain supertietokone ja mittava datanhallintajärjestelmä

Supertietokone Puhti on avattu tutkijoiden käyttöön

Allas tuo nykyaikaisen datanhallinnan tutkijoiden käyttöön

Uuden laskenta- ja datanhallintaympäristön teknisiä tietoja