Lausunto ehdotuksesta valtioneuvoston periaatepäätökseksi kyberturvallisuuden kehittämisohjelmasta

Lausunto ehdotuksesta valtioneuvoston periaatepäätökseksi kyberturvallisuuden kehittämisohjelmasta

CSC lausui liikenne- ja viestintäministeriön ehdotuksesta kyberturvallisuuden kehittämisohjelmaksi. Kyberturvallisuus ymmärretään usein yhteiskunnan digitaalisten osien, erityisesti tietojärjestelmien varassa toimivan infrastruktuurin, turvallisuuteena ja toimintavarmuutena. Nykyisin kyberturvallisuus ymmärretään myös tietoturvallisuuden osana, joka koskee erilaisia verkkojen kautta tehtäviä hyökkäyksiä, tietomurtoja ja vastaavia.

CSC:n näkemyksen mukaan ohjelma oli hyvin valmisteltu ja vastuutahot sekä tarvittavat toimenpiteet määritelty hyvin. Ohjelman seurannan ja raportoinnin tulisi sisältää itse ohjelman seurannan lisäksi seurantaa myös toteutetuista turvallisuusarvioinneista ja -sertifioinneista. CSC katsoo, että kehittämisohjelman teemat on erinomaisesti kiteytetty, mutta muistuttaa, että huippuluokan osaamisen saavuttaminen edellyttää myös merkittäviä panostuksia osaamisen kehittämiseen.

Kehitysohjelman tavoitteellisuutta tuleekin mahdollisuuksien mukaan täydentää lisäämällä siihen osuus kyberturvallisuuden tulevaisuudennäkymistä. Esimerkiksi kvanttiteknologia tulee muuttamaan vaatimuksia tietoturvalle. Kvanttiteknologian tuomat mahdollisuudet ja toisaalta myös uhat tulee tarkemmin huomioida myös käsillä olevassa kyberturvallisuuden kehittämisohjelmassa.

CSC:n mielestä olisi hyödyllistä myös lisätä konkreettista yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Korkeakoulujen kanssa tehtävään yhteistyöhön tulee löytää tiiviimpiä järjestelyitä erilaisten yhteistyöryhmien lisäksi. Tiedon jakamista ja soveltamista käytäntöön on lisättävä niin organisaatioiden välillä kuin niiden sisällä. CSC:n katsoo, että tavoitteet kotimaisen kyberteollisuuden vahvistamiseksi on hyvin kiteytetty, mutta jää epäselväksi, onko tavoitteita mahdollista toteuttaa normaalien toimintamenojen puitteissa. Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää asianmukaista resursointia.

CSC tukee ja kannattaa niin kansallista kuin kansainvälistä yhteistyötä kyberturvallisuuden alalla kaikkien luotettavien toimijoiden kanssa. Omalta osaltaan CSC haluaa myös jatkuvasti tukea Suomen kyberturvallisuuden vahvistamista.