Suomen mekaniikkapäivillä pureudutaan mekaniikan tutkimukseen ja tuotekehitykseen

Suomen mekaniikkapäivät (Finnish Mechanics Days) kokoaa mekaniikan tutkijat, insinöörit, opettajat ja muut alan ammattilaiset yhteen Helsinkiin 29.–31. elokuuta. Perinteikästä tapahtumaa on järjestetty kolmen vuoden välein aina vuodesta 1982 lähtien, ja Aalto-yliopiston Töölön kampukselle sijoittuva tapahtuma on järjestyksessä jo kolmastoista.

Tuntuva osa Suomen vientituotteista perustuu teknillisen mekaniikan osaamiseen. Vientiteollisuudessa on viime aikoina herätty huoleen tämän osaamisen rapistumisesta. Yhtenä konferenssin tarkoituksena onkin tukea mekaniikan eri osa-alueiden akateemista ja uusien sovelluksien syntyyn tähtäävää tutkimusta ja tuotekehitystä sekä tarjota alan ammattilaisille mahdollisuus tietojen jakamiseen ja verkottumiseen.

Tilaisuudessa kuullaan runsaasti esityksiä eri aihealueista, kuten esimerkiksi rakentamisen laskennallisesta tekniikasta, rakenteiden mekaniikasta, lujuusopista, laivanrakennustekniikasta, geotekniikasta, kalliomekaniikasta, virtausmekaniikasta sekä laskennallisesta mekaniikasta. Kuluvana vuonna keskitytään erityisesti eri alojen, kuten rakennus- ja konetekniikan sekä virtausmekaniikan väliseen yhteistyöhön ja yritysten ja yliopistojen väliseen tutkimus- ja koulutusyhteistyöhön, kertoo akatemiatutkija, apulaisprofessori Jarkko Niiranen konferenssin järjestelyistä vastaavalta Aalto-yliopiston rakennustekniikan laitokselta.

– Mekaniikan tutkimuksella on Suomessa vahva historia ja se on nykyäänkin varsin monipuolista ja korkeatasoista. Tasoa ovat onnistuneet pitämään yllä kansainvälisesti tunnustetut, eri osa-alueille suuntautuneet senioriprofessorit, heidän kouluttamansa nuoremmat professorit ja tutkijat, onnistuneet ulkomaiset rekrytoinnit ja yhteys teollisuuteen. Uusien materiaalien ja valmistusmenetelmien myötä mekaniikan rooli on korostumassa entisestään. Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulussa mekaniikka ja materiaalit onkin valittu yhdeksi viidestä tutkimuksen fokusalueesta.

Lisäksi konferenssissa tutustutaan laajasti alan sovelluksiin, joita käytetään esimerkiksi koneiden ja rakenteiden suunnittelussa tai mekaniikan tehtävien ratkomiseen teollisuudessa ja lääketieteessä. CSC tarjoaa akateemiseen tutkimukseen useita rakenteiden ja virtausten mallinnukseen soveltuvia ohjelmistoja, joista yksi on avoimen lähdekoodin monifysikaalinen mallinnusohjelmisto Elmer.

– Kansainvälisessä vertailussa alan tutkijoita on Suomessa verrattain vähän, mutta teknillisen mekaniikan tutkimuksen ja tuotekehityksen merkitys teollisuudelle on edelleen suuri. Suomen mekaniikkapäivät on keskeinen foorumi laskennallisen tekniikan tutkijoille. CSC haluaa olla mukana viemässä suurteholaskennan ilosanomaa myös tälle alueelle, sanoo järjestelykomiteassa CSC:tä edustava, Elmer-ohjelmiston tuotepäällikkö Peter Råback.
 


Tapahtumalla on nyt myös verkkosivu!

Lisätietoa ohjelmasta ja ilmoittautumisesta löydät tapahtuman verkkosivulta.
 

Lisätietoa: