CSC:n Sisu-supertietokone Euroopan nopeimpien joukkoon

Suomen tehokkain supertietokone Sisu päivitettiin elokuussa lopulliseen kokoonpanoonsa ja kone avattiin asiakaskäyttöön 9.9. Järjestelmän koko lähes nelinkertaistui ja sen prosessorit vaihdettiin uusimpiin Intelin Xeon E5 Haswell -palvelinprosessoreihin, jotka julkistettiin vasta syyskuun kahdeksantena päivänä. Sisu on maailman ensimmäisiä Haswell-tekniikkaa käyttäviä supertietokoneita. Näiden uudistusten seurauksena Sisun laskentateho viisinkertaistui ja ylittää petaflops-luokan. Sisun arvioidaan olevan Pohjoismaiden nopein supertietokone ja sen teoreettinen huipputeho on 1,7 petaflopsia eli 1,7 · 1015 liukulukulaskutoimitusta sekunnissa. Suomalaiset ja eurooppalaiset tutkijat ottavat Sisun aktiiviseen käyttöön muun muassa ilmaston, astrofysiikan, nanoteknologian, materiaalitieteen, biotieteen, fuusioenergian ja uusiutuvien energiamuotojen tutkimuksessa.

Kuva: Sisu (c) Cray Inc

"Sisun ansiosta suomalaisilla tutkijoilla on nyt käytettävissään sellaista maailmanluokan laskentatehoa, jota tarvitaan tieteellisten läpimurtojen tekemiseen. Sisu nostaa kotimaisen laskennallisen tieteen kilpailukykyä ja mahdollistaa tarkemmat simulaatiot. Se myös kertoo Suomen tavoitteesta olla yksi johtavista huippuluokan laskentakapasiteetin ja siihen liittyvän asiantuntemuksen tarjoajista", sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

 

 

Uudet Haswell E5-prosessorit

CSC:n supertietokone Sisu kuuluu maailman ensimmäisiin Cray XC -järjestelmiin, joissa on käytetty Intelin tällä viikolla julkistettua uutta Haswell E5-prosessoriteknologiaa.

Verrattaessa nykyiseen maailman 500 tehokkaimman supertietokoneen listaan (http://top500.org) Sisu kuuluu maailman 30 parhaan supertietokoneen ja Euroopan viiden parhaan akateemisen tietokonejärjestelmän joukkoon. Sisun virallinen sijoitus ratkeaa marraskuun puolivälissä, kun Top500-listan uusi versio julkaistaan.

"Tämä päivitys osoittaa hankkeeseen osallistuneiden tahojen erinomaiset yhteistyötaidot ja korkean osaamistason. Niiden ansiosta voimme tarjota tutkijoille mahdollisuuden käyttää uusinta uutta edustavaa prosessoriteknologiaa sen julkaisupäivästä lähtien", sanoo CSC:n kehityspäällikkö Olli-Pekka Lehto. "Uudet prosessorit ovat lisäksi yli kaksi kertaa aiempia energiatehokkaampia. Tämän kokoluokan järjestelmissä vuosittaiset energiakustannusten säästöt liikkuvat sadoissa tuhansissa euroissa", Lehto jatkaa.

"CSC:n supertietokone Sisun päivitys on Intelille innostuksen lähde. CSC ja Cray ovat Intelin suuresti arvostamia yhteistyökumppaneita. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota suurteholaskentaresursseja suomalaiselle ja eurooppalaiselle tutkijayhteisölle", sanoo Intelin Pohjoismaiden yritysmyynnistä vastaava johtaja Jörgen Forsberg. "Uusi prosessorisarjamme on vuosien kehitystyön tulos: se edustaa parasta saatavilla olevaa suorituskykyä. Olemme erittäin tyytyväisiä, että CSC valitsi uusimman Intel Xeon E5-2600v3 -sarjamme prosessorit supertietokoneeseensa."

"CSC on eräs Euroopan johtavista supertietokonekeskuksista, ja olemmekin ylpeitä, että Crayn supertietokone tarjoaa jatkossakin kansainväliselle CSC-käyttäjäyhteisölle tehokkaan, tieteelliset innovaatiot mahdollistavan työkalun", sanoo Crayn markkinointi- ja liiketoimintakehitysjohtaja Barry Bolding. "Cray ja CSC ovat rakentaneet kumppanuussuhteen, jonka tavoite on säilyttää suomalaisen keskuksen asema Euroopan supertietokonekeskusten eturintamassa. Olemme iloisia, että Sisu on avainasemassa tämän tavoitteen toteutumisessa", Crayn Barry Bolding sanoo.

Tekniset tiedot

Yleistä
https://research.csc.fi/csc-s-servers

Lisätietoja

Pekka Lehtovuori, johtaja, Tutkimuspalvelut, CSC
Pekka.Lehtovuori@csc.fi
Puh. +358 9 457 723

Nick Davis, viestintäjohtaja, Cray
nickd@cray.com
Puh. +1 206 701 2123

Camilla Törnblom, Intel Nordics
Puh. +46 8 5946 1729 tai +46 768 881 729
camilla.tornblom@intel.com

Sisu-supertietokoneen kuvia


Cray Inc. lyhyesti

Maailman johtaviin supertietokoneiden tarjoajiin kuuluva Cray Inc. (Nasdaq: CRAY) tarjoaa innovatiivisia järjestelmiä ja ratkaisuja, joiden avulla teollisuuden, akateemisen maailman ja valtionhallinnon tutkijat ja insinöörit pystyvät vastaamaan nykyisiin ja tuleviin simulaatio- ja analytiikkahaasteisiin. Maailman edistyneimpien supertietokoneiden kehittämisestä ja ylläpidosta 40 vuoden aikana saamiensa kokemustensa pohjalta Cray tarjoaa kattavan valikoiman supertietokoneita ja Big Data -ratkaisuja, jotka takaavat ylittämättömän suorituskyvyn, tehokkuuden ja skaalautuvuuden. Crayn Adaptive Supercomputing-vision tarkoitus on tarjota innovatiivisia seuraavan sukupolven tuotteita, joissa monipuoliset prosessointitekniikat yhdistyvät yhtenäiseen arkkitehtuuriin. Niiden avulla asiakkaat voivat ylittää tämän päivän rajoitukset ja vastata markkinoiden jatkuvaan toteutuneen suorituskyvyn vaatimukseen. Lisätietoja saat Crayn sivustolta: www.cray.com.

Intel lyhyesti

Intel (NASDAQ: INTC) on eräs maailman johtavista innovatiivisten tietojenkäsittelytuotteiden valmistajista. Yhtiö suunnittelee ja rakentaa ne keskeiset tekniikat, joihin maailman tietojenkäsittelylaitteet perustuvat. Lisätietoja Intelista saat seuraavista osoitteista: newsroom.intel.com ja blogs.intel.com.

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus lyhyesti

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy on valtion omistama, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima voittoa tavoittelematon yhtiö. CSC tarjoaa tutkimuksen, opetuksen, kulttuurin ja hallinnon tarpeisiin tietoteknisiä palveluita ja resursseja. Tutkijat voivat käyttää Suomen laajinta tieteellisten ohjelmistojen ja tieteen tietokantojen valikoimaa sekä Suomen tehokkaimpia supertietokoneita Funet-tietoliikenneyhteyksien kautta.