Digitaalisten sisämarkkinoiden strategian täytäntöönpanon väliarviointi

Digitaalisten sisämarkkinoiden strategian täytäntöönpanon väliarviointi

Komission tiedonanto: Digitaalisten sisämarkkinoiden strategian täytäntöönpanon väliarviointi

Tiivistelmä CSC:n lausunnosta:

CSC pitää ensiarvoisen tärkeänä digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisessä Euroopan globaalin kilpailukyvyn näkökulmaa, jossa eurooppalaisen osaamispääoman kasvattaminen ja pysyminen Euroopassa on avaintekijä. CSC kannattaa voimakkaasti VNK:n E-kirjelmässä olevaa linjausta siitä, että on välttämätöntä panostaa siihen, että eurooppalainen sääntelyjärjestelmä toimii kilpailukykyisesti, jotta innovaatiotoiminta ei siirry EU:n ulkopuolelle. Uuden sääntelyn luomisessa on oltava varovainen, jotta ei rakenneta lainsäädännöllisiä esteitä esimerkiksi datapohjaiselle toiminnalle, jonka nopean kehittymisen kaikkia vaikutuksia ei vielä kyetä ennakoimaan. CSC kannattaa linjausta siitä, että tarvitaan sääntelyn perusteellista vaikutusarviointia. Sääntelyn kriittinen tarkastelu ja Euroopan kilpailukyvyn edistäminen tulee olla läpileikkaavina periaatteina koko strategiassa. Enemmän huomiota tulee kiinnittää myös siihen, miten voidaan kehittää uudenlaisia toimintatapoja ja -kulttuuria sekä purkaa olemassa olevaa sääntelyä.

Digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisessä yksi keskeinen haaste on se, että DSM-strategia koostuu useista rinnakkaisista aloitteista, jotka valmistellaan komission eri pääyksiköissä. Edellytys digitaalisten sisämarkkinoiden kunnianhimoisten tavoitteiden toteutumiselle on, että EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden sateenvarjon alla tapahtuvan kehityksen kaikki osa-alueet ja niiden tavoitteet ovat keskenään yhdenmukaisia, jotta ei synny tilannetta, jossa toisaalla puretaan esteitä ja toisaalla rakennetaan niitä. Tällainen riski on olemassa esimerkiksi komission ehdottaman tekijänoikeusdirektiivin kohdalla, joka ei nykyisellään ole linjassa datavetoisen talouden kehittämisen kanssa. Myös EU:n tietosuojasäännösten vaikutusten arviointi DSM-aloitteisiin nähden on tärkeää.

Muita keskeisiä läpileikkaavia periaatteita ovat yhteentoimivuus, käyttäjälähtöisyys, tietoturva, osaamisen kehittäminen, yksilökeskeinen lähestymistapa (MyData) sekä resurssien optimointi Euroopan mittakaavassa (Smart Specialization).

Lue lausunto kokonaisuudessaan täältä.