Suomi havittelee Euroopan nopeinta supertietokonetta

Tieteelliset läpimurrot sekä datan muuttaminen innovaatioiksi ja palveluiksi vaativat tehokasta laskentaa. Supertietokoneilla tehtävä tutkimus on edellytys muun muassa tekoälyn kehittymiselle.

Eurooppalainen suurteholaskennan yhteisyritys, EuroHPC Joint Undertaking, on Euroopan unionin hanke, jonka ensimmäisenä, kunnianhimoisena päämääränä on hankkia Eurooppaan vähintään kaksi esi-eksa-tason supertietokonetta vuoteen 2020 mennessä. Yksi eksaflop tarkoittaa prosessorien laskentatehoa, joka vastaa 1018 laskutoimitusta sekunnissa.

Suomi kilpailee järjestelmän sijoittamisesta CSC:n Kajaanin datakeskukseen osana eurooppalaista konsortiota.

Suomeen voisi syntyä yksi maailman johtavista datanhallinnan ja laskennan ekosysteemeistä, joka houkuttelisi Suomeen lisää muun muassa tutkimusinfrastruktuureja ja datakeskusinvestointeja. Tämä lisäisi kotimaisen tutkimuksen kilpailukykyä, työllisyyttä ja talouskasvua.

EuroHPC-supertietokoneen avulla Suomesta voisi tulla arktisen dataliikenteen globaali solmukohta.

– Suomalainen maailmanluokan dataintensiivinen tutkimus ja osaaminen sekä CSC:n ainutlaatuinen palvelukonsepti ovat eurooppalaisen supertietokoneen konsortiovalmistelun kulmakivet. Osaamisen kirittäminen ja yhteinen kasvattaminen ovat Suomelle ja sen kumppanimaille ensisijainen syy olla mukana eurooppalaisessa supertietokonekehittämisessä ja hyödyntämisessä. Huippulaskentatehon supertietokone vahvistaa eurooppalaista yhteistyötä ja täydentää kansallisia laskentaympäristöjä, linjaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.
 

EuroHPC on valtava mahdollisuus Suomelle

EU on budjetoinut EuroHPC-hankintoihin yhteensä noin 1,4 miljardia euroa. EU-komissio rahoittaa puolet EuroHPC:n superkoneiden hankinnasta. Toinen puolikas rahoituksesta tulee osallistuvilta mailta.

Tarvittava rahoitus riippuu konsortioon kuuluvien maiden määrästä ja esi-eksa-tason supertietokoneiden lukumäärästä, joita EU-komissio on kaavaillut olevan vähintään kaksi. Moni Euroopan maa näkee Suomen ihanteellisena sijaintipaikkana EuroHPC:n supertietokoneelle.

Päätökset EuroHPC:n ensimmäisten supertietokoneiden sijaintipaikoista tehdään kevään 2019 aikana.

– Euroopan nopeimman supertietokoneen sijoittaminen Suomeen vahvistaisi merkittävästi laskennan ja datahallinnan tutkimusympäristöä. Samoin se kasvattaisi alan osaamista ja palvelisi muun muassa teollisuutta. Supertietokoneen sijoittuminen Suomeen loisi edellytykset laajemman dataklusterin synnylle. Kajaani on erinomainen paikka datakeskuksille alhaisten kustannusten, ympäristöystävällisyyden ja huippuluokan tietoturvallisuuden ansiosta, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Hakuprosessia varten ollaan muodostamassa laajapohjainen eurooppalainen konsortio, joka tukee esi-eksa-tason supertietokoneen sijoittamista Suomeen. Mukana konsortiossa ovat tällä hetkellä muun muassa Pohjoismaat ja Sveitsi.

– Tämä konsortio pystyy tarjoamaan laadukkaan, kustannustehokkaan ja laajapohjaiseen eurooppalaiseen yhteistyöhön pohjautuvan ekosysteemin, joka on myös ympäristöystävällinen. Laitteistojen lisäksi tarvitaan korkeatasoista osaamista laskennasta datanhallintaan. Konsortion jäsenillä on vuosikymmenten kokemus tämän tyyppisten palveluiden tehokkaasta tuottamisesta. Suomelle EuroHPC-hanke on valtava mahdollisuus, joka tukee myös kansallista datanhallinnan ja laskennan kehittämishanketta ja vahvistaa kilpailukykyämme, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

EuroHPC:n seuraavassa vaiheessa kehitetään eurooppalaista suurteholaskennan osaamista ja teknologiaa siten, että vuosien 2022–2023 aikana Eurooppaan on tarkoitus hankkia maailman nopeimpiin kuuluva eksa-tason tietokone, joka perustuu eurooppalaiseen teknologiaan.
 


KUVA: ADOBE STOCK


CSC on suomalainen tietotekniikan osaamiskeskus, joka tuottaa kansainvälisesti korkeatasoisia ICT-asiantuntijapalveluita tutkimukselle, koulutukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille, niin että ne voivat menestyä ja tuottaa etua koko yhteiskunnalle.
 

Lisätiedot:

Kimmo Koski
toimitusjohtaja, CSC
p. 050 381 9777
kimmo.koski (at) csc.fi

Pekka Manninen
kehityspäällikkö, CSC
p. 050 381 2831
pekka.manninen (at) csc.fi

Tutustu CSC:n Kajaanin datakeskuksen verkkosivustoon täällä.