Uutisia

Takaisin

Tutustu varhaiskasvatuksen tietovaranto VARDAan messuilla lokakuussa!KUVA: THINKSTOCK

Varhaiskasvatuksen tietovaranto VARDA on esillä Varhaiskasvatusmessuilla 6.10.2017 Helsingin Wanhassa Satamassa. VARDA-tietovaranto kokoaa yhteen paikkaan varhaiskasvatuksen kansallisessa suunnittelu- ja ohjaustyössä tarvittavia tietoja kuten varhaiskasvatuksen piirissä olevat lapset, toimipaikat sekä henkilöstötiedot.

Tietovarannosta valmistelussa olevassa varhaiskasvatuslaissa määritellyt lakiperusteiset tiedot välitetään eteenpäin näitä työssään tarvitseville tahoille kuten opetus- ja kulttuuriministeriöön, aluehallintovirastoille, Kelalle sekä Tilastokeskukselle.

VARDAa rakennetaan yhteistyössä varhaiskasvatuksen järjestäjien kuten kuntien, varhaiskasvatuksen tietojärjestelmätoimittajien sekä viranomaisten kanssa. Osana VARDA-hanketta määritellään myös olemassa olevien käytänteiden perusteella yhtenäiset tiedon kirjaamistavat.

Hankkeen toteutuksesta ja tietovarannon rakentamisesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

Syyskuussa 2017 CSC:llä VARDAn projektipäällikkönä aloittanut Miia Hämäläinen näkee hankkeen edistävän erityisesti varhaiskasvatuksen toimijoiden tiedolla johtamisen tarpeita.

– VARDA-tietovaranto mahdollistaa jatkossa muun muassa varhaiskasvatuksen kansallisten raporttien ajamisen sekä varhaiskasvatustietojen vertailun. VARDAn tietojen avulla on myös mahdollisuus suunnitella ja ohjata tulevaa varhaiskasvatustoimintaa.

Sisältöjä koostetaan hankkeessa kehitettävien kansallisen tiedonkeruun käytänteiden avulla. Hämäläinen näkeekin kansallisen tietomallin tuottamisen erittäin tärkeänä ja uraauurtavana työnä, mikä mahdollistaa tulevaisuudessa varhaiskasvatustietojen käytön myös muissa kansallisissa ja kansainvälisissä tietovarannoissa.

– Lisäksi lähdejärjestelmien ja VARDAn välille on rakennettu integraatio, joka vähentää manuaalisen työn määrää ja mahdollistaa tiedon tarvitsijoille ajantasaisen tiedon käytön, Hämäläinen kertoo.
 


Haluatko tietää lisää VARDAsta?

Tule juttelemaan hankkeesta VARDAn messuständille, laita meille sähköpostia osoitteeseen varda@csc.fi tai lue lisää hankkeesta VARDAn wikisivuilta: www.csc.fi/varda.