Artikkelit
Artikkelit
Topologinen suprajohde – uusi vaihtoehto kubittien rakennusaineeksi
Laskennallisen ja kokeellisen tutkimuksen yhteistyöllä fyysikot ovat onnistuneet luomaan uudenlaisen materiaalin, topologisen suprajohteen, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää kubittien rakennusaineena.
Lue lisää »Yhteenveto Allas-palvelun käyttökatkosta
Osana avoimuuden periaatettamme julkaisemme yhteenvedon datanhallintajärjestelmä Altaan käyttökatkosta, toimintojen palautuksesta sekä kehittämisestä tulevien ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.
Lue lisää »EISCAT 3D -tutkajärjestelmä mullistaa ilmakehätutkimuksen
Pian valmistumassa olevan uuden EISCAT 3D -tutkajärjestelmän avulla saadaan revontulista kolmiulotteista kuvaa. Hanketta koordinoi Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. CSC on hankkeessa tiiviisti mukana.
Lue lisää »Käyttäjäkokemus: erinomainen!
CSC:n uusin supertietokone Mahti vihittiin tutkijoiden käyttöön virtuaalisena järjestetyssä seminaarissa 7.10. Tapahtumassa kuusi Mahdin pilottikäyttäjää jakoi ensikokemuksiaan Mahdin käytöstä.
Lue lisää »Rakennebiologia, biokemia ja mitokondriaalisen kompleksi I:n MD-simulaatiot – apuproteiinilla on avainasema biokonversiossa
Rakennebiologian, biokemian ja monitasoisten molekyylidynamiikkasimulaatioiden yhdistäminen johti tutkijat Saksasta ja Suomesta havaitsemaan, että apualayksiköllä on keskeinen tehtävä bioenergetiikan keskeisen entsyymin, hengitysketjun kompleksi I:n, energiantuotannossa.
Lue lisää »Jakaminen mahdollistaa 16 miljoonan rakenteen seulonnan 7 minuutissa
Tietokoneavusteinen tutkimus on olennainen osa lääkekehitystä. Schrödinger on kehittänyt uuden algoritmin, jossa voidaan hyödyntää GPU-suoritinta vastaavanlaisen geometriahaun suorittamiseksi, mikä nopeuttaa prosessia merkittävästi. Esikäsitellyn molekyylikirjastotiedoston jakaminen Puhdin levyltä vähentää seulontaan kuluvaa seinäkelloaikaa viikoista minuutteihin.
Lue lisää »High-Performance Digitisation - giving a boost to the description of digital data
In the High-Performance Digitisation project, CSC, the National Archives and the National Library of Finland are jointly tackling the challenge of artificial intelligence and data processing. The purpose of the project is to create a service for memory organizations facilitating the processing of data: absence or inadequacy of metadata and poor search functions make digital material more difficult to use.
Lue lisää »Rajapyykki saavutettu - uusi säteilyilmaisin on riittävän nopea kvanttitietokoneisiin
Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkijat ovat kehittäneet uuden nanokokoisen säteilyilmaisimen, jolla voidaan mitata fotonien energiaa ja samalla määrittää kvanttitietokoneissa tarvittavien kubittien energiatila huomattavasti aiempaa tarkemmin ja nopeammin.
Lue lisää »DeepFin luonnollisen kielen käsittelyn aallonharjalla
BERT-menetelmän eri kielille soveltamisen haasteena on ollut mallin kouluttamiseksi tarvittavan tekstisyötteen suuri määrä ja tämän vaatima laskentateho. Menetelmää suomen kieleen soveltava FinBERT-malli tuotettiin DeepFin-projektissa, joka oli yksi CSC:n Grand Challenge 2019 -pilottihankkeista.
Lue lisää »Rakennebiologia apuna SARS-Cov2 lääkekehityksessä
Helsingin yliopiston Ville Paavilainen tutkii pienmolekyylejä, jotka saattavat estää SARS-CoV2-viruksen kopioitumisen ja sitä kautta sairastumisen COVID-19-tautiin. Nyt tiedetään, että nämä molekyylit estävät viruksen leviämistä soluviljelymalleissa ja laajempi testaus on alkamassa.
Lue lisää »Visualisointi kertoo enemmän kuin tuhat lukusanaa
Laskenta ja mittaukset tuottavat numeroita. Ihminen on kehittynyt tulkitsemaan asioita, joita hän aisteillaan ympäristössään havaitsee, ei numerosarjoja. Aivot ovat tarkimmillaan kuvia analysoidessaan, joten on luonnollista visualisoida tutkimustulokset kuviksi.
Lue lisää »SARS-CoV-2-viruksen pääproteaasin toimintamekanismia selvittämässä
Vattulaisen ryhmä käyttää atomistisia molekyylidynamiikkasimulaatioita ja koneoppimista selvittääkseen SARS-CoV-2-viruksen pääproteaasi mPro:n toimintamekanismin.
Lue lisää »Käännösten avulla kohti kielen ymmärtämistä
MultiMT, yksi CSC:n Puhti-supertietokoneen pilottiprojekteista, hyödyntää syväoppimista löytääkseen merkityksiä, jotka eivät ole sidoksissa mihinkään yksittäiseen kieleen.
Lue lisää »LUMI-loppukäyttäjäwebinaarin jälkimainingit
CSC järjesti LUMI-supertietokoneen tuleville käyttäjille webinaarin. Pääpuhujien esitysten lisäksi loppukäyttäjät pääsivät esittämään kysymyksiä supertietokoneesta.
Lue lisää »Kvasi — kvanttilaskennan simulaattori CSC:lle
CSC:n palveluvalikoimaan on tulossa kvanttilaskentasimulaattori, jolla voi simuloida jopa 30-kubittisella kvanttitietokoneella ajettavia algoritmeja. Kvanttisimulaattori antaa suomalaiselle tiede- ja tutkimusyhteisölle mahdollisuuden valmistautua tulevaan kvanttilaskennan kauteen.
Lue lisää »Supertietokoneet apuna SARS-CoV-2 lääkeaineiden etsinnässä
Tutkijat etsivät uuden koronaviruksen piikkiproteiinin pinnalta alueita, joihin lääkeaine voisi sitoutua ja samalla estää viruksen tarttuminen ihmisen solujen pinnalla olevaan ACE2-proteiiniin. CSC:n COVID-19-pandemian vastaiseen tutkimukseen varaama laskentakapasiteetti on nopeuttanut tutkimuksen etenemistä merkittävästi.
Lue lisää »CSC tarjosi resursseja – Biohackatonissa kehitettiin uusia työkaluja COVID-19-analyysiin
Yli 20 erilaista projektia ja yli 500 tutkijaa, ohjelmistokehittäjää ja lääketieteen asiantuntijaa tapasivat virtuaalisesti 5.-11. huhtikuuta tavoitteenaan parantaa COVID-19-datan saatavuutta, protokollia, analyysejä ja tarjota pilvi- ja laskentaresursseja vaativien data-analyysien suorittamiseksi.
Lue lisää »LUMI tuo uusia mahdollisuuksia tekoälytutkimukseen
Tekoälymenetelmien vaatimukset tuntee hyvin tutkija Kimmo Kartasalo Tampereen yliopistosta. Kartasalo näkee LUMI-supertietokoneen ja sen valtavan laskentakapasiteetin myötä avautuvan lukuisia erilaisia mahdollisuuksia esimerkiksi tekoälyä hyödyntävän tutkimuksen parissa.
Lue lisää »Uusia työkaluja korkean energian ja heikkojen sidoksien kvanttikemiaan
Fuusioreaktorin rakenteiden säteilyvaurioiden hallinta on merkittävä haaste fuusioreaktoreiden suunnittelussa ja kehittelyssä. Fuusioreaktioiden tuottamien korkeaenergisten hiukkasten aiheuttamien säteilyvaurioiden laskennallinen mallintaminen vaatii tarkkaa tietoa potentiaalienergiakäyrän vahvasti hylkivästä osasta.
Lue lisää »Luunmurtumien hoitoon saadaan pian optimoituja hoitoratkaisuja
Matemaattinen mallintaminen on ollut insinöörien arkipäivää jo vuosikymmeniä, mutta kliinisessä lääketieteessä se on vielä varsin uutta. Suomalainen ohjelmistoyritys Disior Oy kehittää laskentaohjelmistoa luunmurtumien hoidon työkaluksi. Päämääränä on tuoda teollisuudesta ja tutkimuksesta tuttu matemaattinen mallintaminen lääkärien työkaluksi.
Lue lisää »