CSC osallistuu mittavaan kvanttiteknologian kehityshankkeeseen

CSC osallistuu mittavaan kvanttiteknologian kehityshankkeeseen

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus osallistuu uuteen ja merkittävään tutkimushankkeeseen, joka vauhdittaa suomalaista kvanttiteknologiaa. VTT:n koordinoima ja Business Finlandin osittain rahoittama Quantum Technologies Industrial -hanke (QuTI) kehittää uusia komponentteja, tuotantoratkaisuja ja algoritmeja kvanttiteknologian tarpeisiin. QuTI-konsortiossa on mukana yhteensä 12 partneria. Kolmevuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on noin 10 miljoonaa euroa. 
 
Teollisuudessa on virinnyt laaja kiinnostus kvanttiteknologiaan, koska kvantti-ilmiöitä hyödyntämällä laskenta-, kommunikaatio- ja anturiratkaisujen suorituskykyä voidaan parantaa ennennäkemättömällä tavalla. QuTI-hanke tuo yhteen suomalaisen teollisuuden ja tutkimusorganisaatioiden asiantuntemuksen uusien kvanttiteknologian ratkaisujen löytämiseksi.

QuTI-hanke kattaa koko kvanttiteollisuuden vaatiman arvoketjun materiaaleista ja laitteistoista ohjelmistoihin ja järjestelmätason ratkaisuihin. Hankkeessa on mukana 12 organisaatiota: tutkimuspartnereina VTT, Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus sekä teollisuuspartnereina Bluefors, Afore, Picosun, IQM, Rockley Photonics, Quantastica, Saab ja Vexlum.

– Kvanttiteknologia on monitieteellinen ja nopeasti etenevä ala. QuTI-konsortio tarjoaa ihanteellisen lähtökohdan suomalaisen teknologian ja teollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn vahvistamiselle tällä nopeasti kasvavalla alalla, toteaa Mika Prunnila, VTT:n tutkimusprofessori ja QuTI-projektin koordinaattori.

Kolmivuotisessa QuTI-hankkeessa kehitettävät kvanttilaskennan ja -kommunikaation laitteistot perustuvat pitkälti mikrojärjestelmien, fotoniikan, elektroniikan ja kryogeniikan osaamiselle. Hankkeessa kehitetään räätälöityjä ohjelmistoja ja algoritmeja käsi kädessä laitteistojen kanssa, mikä vahvistaa kotimaista kvanttilaskentainfrastruktuuria. 

CSC:n johtaman loppukäyttäjien tarvekartoituksen kautta kvanttilaskentaa voidaan hyödyntää teollisesti relevanttien ongelmien ratkaisemisessa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Suomalaisen kvanttilaskenta-alustan kypsyystaso havainnollistetaan suorittamalla oikeita, mahdollisimman tehokkaita laskuja käyttäen suomalaista kvanttitietokonetta. Onnistunut demonstraatio muodostaa vankan pohjan palvelun levittämiselle asiakkaille ja loppukäyttäjille. 

– Projektissa luodaan perusta kvanttitietokoneella kiihdytetyn suurteholaskennan laajalle hyötykäytölle suomalaisessa TKI-toiminnassa, sanoo CSC:n kvanttistrategi Mikael Johansson. Seuraava askel onkin kvanttitietokoneiden yhdistäminen Euroopan tehokkaimpaan LUMI-supertietokoneeseen, jota CSC operoi Kajaanissa.

– Kvanttiteknologia tarjoaa suuria mahdollisuuksia suomalaiselle teollisuudelle ja haluamme olla mukana tukemassa tätä kehitystä. Näemme että QuTI-hanke on monessa mielessä suomalaisen kvanttiekosysteemin konkreettinen lähtölaukaus, toteaa Business Finlandin ekosysteemivastaava Kari Leino.


Lisätietoja:

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus
Kvanttistrategi Mikael Johansson
mikael.johansson@csc.fi, puh. 040 7526291

Teknologian tutkimuskeskus VTT
Tutkimusprofessori Mika Prunnila
mika.prunnila@vtt.fi, puh. 040 5378910 

VTT:n tiedote 17.1.2022: Mittava kvanttiteknologian kehityshanke tuo yhteen suomalaisen teollisuuden ja tutkimuksen