null HPC-Europa3 tutkimusvierailuohjelman yhdeksäs haku käynnissä

HPC-Europa3 -ohjelman yhdeksäs haku käynnissä –aiempien vierailijoiden suosittelema mahdollisuus kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön

Nina Lundahl

Nelivuotisen HPC-Europa3 ohjelman yhdeksäs haku on käynnissä. Ohjelmalla rahoitetaan tutkimusvierailuja yhdeksään Euroopan maahan.

Aiempien kausien vierailijoiden kokemukset ovat olleet positiivisia: hiljattain tehdyn kyselyn perusteella kävijät ovat vähintäänkin tyytyväisiä vierailulla saavutettuun hyötyyn ja suosittelevatkin ohjelmaan osallistumista tutkijakollegoilleen.

– HPCE3 on loistava mahdollisuus laajentaa omaa akateemista verkostoa, esimerkiksi post-doc paikkaa ajatellen, kannustaa CSC:n Science Support -osaston kehityspäällikkö Atte Sillanpää.

– Muutaman viikon vierailun aikana ehtii oppia paljon uutta vaikkapa menetelmästä, mitä ryhmässä on kehitetty. Itse hakemus on helppo laatia suoraan verkkoportaalissa ja hyväksymisprosenttikin on ollut korkea. Esimerkkejä ja kokemuksia toteutuneista vierailuista voi selata ohjelman kotisivulta, hän jatkaa.

HPCE3 -sivustolla on esiteltynä myös melkein kaksisataa tutkimusryhmää, jotka ovat ilmoittaneet vastaanottavansa vierailijoita. Valikoima ei rajoitu tähän - uusia ryhmiä voi ilmoittautua mukaan suoraan portaalissa, esimerkiksi kun hyvä yhteisprojekti ja vierailija löytyvät.

Vierailu Suomeen yhdisti kreikkalaisen tutkijan tiimiin pohtimaan ajankohtaisia korkean entropian metalliseoksia

Kreikkalainen laskennallisen materiaalitieteen tutkija George Nikoulis (Aristotle University of Thessaloniki) osallistui PRACE –yhdistyksen (the Partnership for Advanced Computing in Europe) organisoimaan PRACE Summer of HPC -ohjelmaan kesällä 2018. Siellä eräs professoreista kertoi HPCE3 -vierailuohjelmasta hyvänä mahdollisuutena tuoreille tutkijoille. Nikoulis vakuuttui ja päätti hakea ohjelmaan.

Suomeen hän saapui kesällä 2019 osallistuakseen Kai Nordlundin (Helsingin yliopisto) isännöimän korkean entropian metalliseosten aihetta tutkivan "Atomistic Modeling of Nanoparticles" -projektin tutkimusryhmään.

– Tärkein syyni osallistua oli oppia uutta. En itse asiassa ollut perehtynyt aiemmin vierailututkimusryhmäni aiheeseen, joten vierailu oli minulle hyödyllinen ja lupaa tulevaisuudellenikin hyvää. Yhteistyö tiimini kanssa sujui hyvin ja pääsin tutustumaan myös kollegoideni mielenkiintoisiin tutkimusaiheisiin ja toimintatapoihin, toteaa Nikoulis.

Tutkijaopiskelija George Nikoulis

Nikoulis´n vierailu Helsingissä kesti täydet kolme kuukautta.  Hän koki Helsingin kävijäystävälliseksi kaupungiksi pyöräilymahdollisuuksineen. Asuinpaikan hän päätyi hankkimaan itsenäisesti Airbnb–majoituksena.

Katso George Nikoulisin haastatteluvideo HPCE3 –vierailun kokemuksista ja vinkeistä muille hakijoille.

Syyskauden haku käynnissä, toimi nyt!

Tämän vuoden syksyyn ajoittuu kaksi vierailuohjelmaan hakua, ensimmäisen päättyessä syyskuun lopulla.

– Syyskuun hakuun ehtii vielä hyvin mukaan. Siinä hyväksytyt vierailut suositellaan alkamaan marras-maaliskuussa, mutta jos haluat reissata myöhemmin, seuraava haku päättyy marraskuussa, neuvoo Sillanpää ja rohkaisee samalla suomalaisia tutkijoita houkuttelemaan ohjelman avulla vaihtoehtoisesti myös ulkomaisen vierailijan tulemaan omaan ryhmäänsä.

CSC tukee tutkijoiden kansainvälistymistä ja auttaa mielellään kaikissa hakuun liittyvissä asioissa.

HPC-Europa3 (HPC-Europa3 Transnational Access programme)

HPC-Europa3 on Euroopan komission ohjelma, josta rahoitetaan 3–13 viikon tutkimusvierailuja yhdeksään Euroopan maahan. Ohjelman avulla edistetään suurteholaskennan (HPC) käyttöä ja kansainvälistä tutkimusyhteistyötä kaikilla tieteenaloilla.

HPCE3-ohjelmasta maksetaan vierailijoiden matka- ja majoituskulut sekä pientä päivärahaa, minkä lisäksi ohjelmaan osallistuvat pääsevät käyttämään vierailun kohteena olevan maan HPC-keskusta.

Ohjelmaan soveltuva tutkimus voi olla miltä alalta hyvänsä, mutta sen tulee tarvita suurteholaskentaa - laajasti ymmärrettynä. Ota yhteyttä CSC:lle, jos oman projektin laskentatarpeet mietityttävät.

Vierailijat voivat kuulua korkeakouluun, tutkimuslaitokseen tai pk-yritykseen missä tahansa EU:n jäsenvaltiossa, liitännäisjäsenmaassa ja kiintiö on myös muualta tuleville.  Ohjelman tavoitteena on tukea neljän vuoden aikana yli tuhat vierailua tarjoten samalla noin 100 miljoonaa käyttötuntia supertietokoneresursseja.

Ohjelma tarjoaa:

  • Pääsyn käyttämään maailmanluokan HPC-järjestelmiä
  • Tieteellisen yhteistyön vierailuisännän johdolla ja tuella
  • Teknisen tuen
  • Matka- ja asumiskustannukset
  • Kutsun vuosittaiseen tutkijatapaamiseen
  • Näkyvyyttä tutkimukselle verkossa
     

HPC-resursseja tarjoavat: CINECA (Bologna - IT), EPCC (Edinburgh - UK), BSC (Barcelona - SP), HLRS (Stuttgart - DE), SurfSARA (Amsterdam - NL), CSC (Espoo - FIN), GRNET (Athens, GR), KTH (Stockholm, SE), ICHEC (Dublin, IE).

Löydät HPC-keskuksista lisätietoa ohjelmasivustolta.

Huomioithan, että on suositeltavaa hakea ohjelmaan 2-4 kuukautta ennen ajatellun vierailun ajankohtaa.

Lue lisää ohjelmasta ja hae mukaan!

HPC-Europa3 receives funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No.730897.

Kansikuva: Adobe Stock

Kuvituskuva: Mikael Kanerva