Tutkijat katsoivat kuinka kvanttisolmut purkautuvat

Ensin Aalto-yliopiston ja Amherst Collegen (USA) tutkijat kertoivat kvanttisolmujen olemassaolosta vuonna 2016 ja nyt he katsoivat, kuinka kvanttisolmut purkautuvat.

Lue lisää »

Tiede ja tutkimus

Sydän- ja verisuonitautien riskiarviointi kaikille kansalaisille

Andrea Ganna haluaa maanlaajuisen yksilöllisen sydän- ja verisuonitautien riskiarvioinnin, jonka avulla voisi suunnitella julkisen terveydenhuollon toimenpiteitä. Tekoälyä hyödyntävä riskiarviointi perustuu kansalaisten terveys-, väestö- ja geenitietoon ja se kohdentaa ehkäiseviä hoitoja paremmin ja nykyistä halvemmalla.

Lue lisää »

Tiede ja tutkimus

Korkeakoulujen KOTA-seminaarissa esillä korkeakoulutuksen tiedolla johtaminen ja visiotyö

Opetus- ja kulttuuriministeriön järjesti korkeakoulujen vuotuisen KOTA-seminaarin Lahdessa 27.–28.8.2019, Lahden ammattikorkeakoulun isännöimänä. Tapahtuma oli suunnattu korkeakoulujen tavoite- ja tulosohjausprosessista, korkeakoulujen tietohallinnosta sekä viranomaistiedonkeruusta vastaaville tahoille.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu
Tiedolla johtaminen

Jatkuva oppiminen varmistamassa maailman osaavimman työvoiman

Kesän SuomiAreena keskittyi pohtimaan tulevaisuuden osaamista ja innovaatioita. Jatkuvan oppimisen malli asetettiin keskusteluissa avainrooliin osaamisen ja kysynnän joustavan kohtaamisen sekä henkilökohtaisen oppijan polun mahdollistamiseksi.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu
Tiedolla johtaminen

EuroHPC tuo nostetta Suomelle ja suomalaiselle tutkimukselle kasvattaen samalla lisää osaajia tieteen ja yritysinnovaatioiden pariin

Haastateltavina EuroHPC:n mahdollisuuksista Suomelle Euroopan komission varapuheenjohtaja ja EU:n työllisyydestä, kasvusta, investoinneista sekä kilpailukyvystä vastaava komissaari Jyrki Katainen, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä sekä CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu
Tiede ja tutkimus

HPC-Europa3 -ohjelman yhdeksäs haku käynnissä –aiempien vierailijoiden suosittelema mahdollisuus kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön

Nelivuotisen HPC-Europa3 ohjelman yhdeksäs haku on käynnissä. Ohjelmalla rahoitetaan tutkimusvierailuja yhdeksään Euroopan maahan. Aiempien kausien vierailijoiden kokemukset ovat olleet positiivisia: hiljattain tehdyn kyselyn perusteella kävijät ovat vähintäänkin tyytyväisiä vierailulla saavutettuun hyötyyn ja suosittelevatkin ohjelmaan osallistumista tutkijakollegoilleen.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu
Tiede ja tutkimus

Jaettu visio korkeakoulujen digiloikan perusedellytyksenä – aika varmistaa yhteinen polku

Toukokuussa järjestetty Korkeakoulujen kehittyvä digitaalinen palveluympäristö –seminaari kokosi kahdeksi päiväksi yhteen noin 250 korkeakoulutuksen asiantuntijaa. Seminaarin tavoitteena oli edistää Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiota 2030 ja sen läpileikkaavina teemoina olivat yhteentoimivuus sekä yhteinen viitearkkitehtuurityö. Digitaalisen palveluympäristön harmonisointiin liittyvät haasteet nousivat keskiöön puheenvuoroissa.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu

Oppimisanalytiikkaa kehitettävä osana kansainvälistä yhteisöä - webinaari luotasi oppimisanalytiikan kenttää meillä ja maailmalla

Oppimisanalytiikan hyödyntäminen kiinnostaa enemmän kuin koskaan. Oppimisprosessista kertyvä data on analytiikan keinoin käytettävissä muun muassa oppimisen itsesäätelyn ja tiedolla johtamisen tueksi. Oppimisanalytiikan avulla voidaan esimerkiksi havaita ja ratkaista ongelmia opetuksen järjestämisessä ja ehkäistä opintojen keskeyttämistä. Käynnissä on runsaasti hankkeita, ja kansallisesti sekä kansainvälisesti etsitään yhteisiä toimintamalleja muun muassa datan eettiseen käyttöön. Helsingin yliopisto, Oulun yliopiston AnalytiikkaÄly-hanke ja CSC järjestivät toukokuun 8. päivänä oppimisanalytiikka -aiheisen webinaarin, johon ilmoittautui lähes 200 osalistujaa.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu

Jyväskylän ja Xiamenin yliopistojen tutkijat selvittivät nanokatalyytin toiminnan atomitasolla

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja kiinalaisen Xiamenin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka atomirakenteeltaan tarkasti tunnetut nanoskaalan kuparipartikkelit toimivat hiili–happi-sidoksen muokkaamisessa. Tulokset antavat toivoa, että tulevaisuudessa on mahdollista kehittää tehokkaita ja edullisia kuparipohjaisia katalyyttejä.

Lue lisää »

Tiede ja tutkimus

Suomen internetiin liittänyt verkko uudistuu: korkeakoulujen digitalisoituva arki nojaa yhä enenevissä määrin nopeaan ja luotettavaan verkkoon

Vaikka kansallisen korkeakoulu- ja tutkimusverkko Funetin tie on paikoin ollut risukkoinen, voi sen syntyä ja kehitystä kiistatta kuvailla suomalaiseksi menestystarinaksi.

Lue lisää »

Bitti, rauta ja verkot
Koulutus ja opiskelu

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030 viitoittaa tietä kehittämisohjelmille

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) julkaisi korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision 2030 toimeenpanon tiekartan alkuvuodesta 2019. Korkeakouluvision tavoitteena on nostaa koulutustasoa sekä lisätä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia korkeakouluissa ja Suomen tutkimus- ja kehittämisintensiivisyyttä.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu

Tehtävä on annettu: 17 000 opiskelijan tiedot ovat uhattuna

Tilanne on vähintäänkin kammottava. Arvostetun, fiktiivisen Guilderin yliopiston terveysdataa sisältävässä tietokannassa on havaittu tietovuoto.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu

Harjoittelu valmistaa kriisitilanteisiin – lue tietoturvapäälliköiden vinkit pahimman varalle

Yli 17 000 opiskelijan terveystiedot ovat vuotaneet verkkoon. Yliopistolta tivataan vastausta siihen, miten näin on päässyt käymään. Kriisiharjoitus voi alkaa.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu

Tieteen ja koulutuksen kunnianpalautus

Tieteellisen tiedon merkitys, avoin tiede ja jatkuva oppiminen nousivat esille Avoimuudella Euroopan johtotähdeksi -vaalipaneelissa. Panelistit oliat yksimielisiä siitä, että seuraavalla vaalikaudella tarvitaan tieteen ja koulutuksen kunnianpalautus ja rahoitukseen miljardi euroa lisää.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu
Tiede ja tutkimus

Avoimet oppimateriaalit, oppijan joustavaa opintopolkua tukeva näppärä tunnistusratkaisu sekä sähköinen arviointi opetuksessa herättivät kiinnostusta

CSC osallistui Hämeenlinnassa Aulangolla järjestettyyn ITK2019-tapahtumaan. Tapahtumassa puhuttivat opintojen joustavuutta ja jatkuvaa oppimista tukevat palvelut.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu

CSC:n hallitusohjelmatavoitteet: tehdään Suomesta datakeskusten ja -liikenteen solmukohta

Viimeisenä teemana CSC:n hallitusohjelmatavoitteista käsitellään datakeskuksia: kuinka Suomesta tehdään tutkimuksen ja tuotekehityksen yhdistävä globaali dataliikenteen solmukohta?

Lue lisää »

Bitti, rauta ja verkot
Tiede ja tutkimus

CSC:n hallitusohjelmatavoitteet: tehdään Suomesta modernin oppimisen edelläkävijä

CSC:n hallitusohjelmatavoitteista käsitellään tällä viikolla jatkuvaa oppimista.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu
Tiede ja tutkimus

CSC:n hallitusohjelmatavoitteet: Suomi tekoälyn edelläkävijäksi

CSC:n hallitusohjelmatavoitteista käsitellään tällä viikolla datastrategiaa ja tekoälyä.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu
Tiede ja tutkimus

Kvanttifyysikot onnistuivat energian häviöiden ja siirtymien hallinnassa

Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämä kvanttipiirijäähdytin mahdollistaa energian häviöiden hallinnan kvanttilaitteissa. Tätä tarvitaan tulevaisuuden kvanttitietokoneiden rakentamisessa.

Lue lisää »

Tiede ja tutkimus

CSC:n hallitusohjelmatavoitteet: investointeja TKI-toimintaan ja tutkimusympäristöihin

CSC:n hallitusohjelmatavoitteiden neljästä kärkiteemasta esitellään tällä viikolla ensimmäistä teemaa: tutkimusympäristöjä.

Lue lisää »

Koulutus ja opiskelu
Tiede ja tutkimus