Jussi Enkovaara

Koulutuspäällikkö

Tekniikan tohtori
 

"CSC järjestää vuosittain yli 100 koulutustapahtumaa asiakkailleen, ja minun työtehtäviini kuuluu tämän toiminnan johtaminen. Aikaisemmissa tehtävissäni CSC:llä koodasin supertietokoneita.

Taustaltani olen fyysikko, ja CSC:n supertietokoneet tulivat minulle tutuksi jo kolmannen opiskeluvuoden jälkeen, kun olin kesätöissä silloisen Teknillisen korkeakoulun fysiikan laboratoriossa. Väitöskirjassani tutkittiin atomitason ilmiöitä tietokonesimulaatioilla, joten CSC:n laskentapalvelut olivat käytössä päivittäisessä työssäni.

Parin post-doc-vuoden jälkeen olin palailemassa Suomeen, kun bongasin CSC:n työpaikkailmoituksen Hesarissa. Ilmoituksessa haettiin muistaakseni "kiinteän olomuodon fysiikasta väitellyttä, joka on erikoistunut tiheysfunktionaaliteoriaan ja jolla on ohjelmointikokemusta". Täydellisestä "matchistä" puuttui oikeastaan vain vaatimus Jussi-etunimestä. Fysiikkoja haetaan noin ylipäätään Hesarissa aika harvakseltaan, joten oli pakko laittaa hakemus sisään, ja tällä tiellä olen edelleen.

"Työni on koko CSC:llä oloni ajan ollut hyvin kansainvälistä. Koodaushommissa saman ohjelmiston parissa työskenteli ihmisiä ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, ja nykyisessä toimessani johdan CSC:n oman toiminnan lisäksi myös koko Euroopan laajuista suurteholaskennan koulutusta."

Ensimmäiset noin kymmenen vuotta toimin CSC:llä suurteholaskennan asiantuntijana, pääasiallisena toimenkuvana fysiikan mallinnusohjelmistojen koodaaminen niin, että niiden käyttäjät pystyvät paremmin hyödyntämään superkoneiden tuhansia prosessoreita. Tässä työssä opintojen ja tutkimustyön kautta saatu osaaminen oli luonnollisesti päivittäin hyödyksi.

Nykyisessä toimessani työskentelen enemmän ihmisten kuin koneiden kanssa, ja olen "byrokraatin" hommissa saanut virkistävää uutta näkökulmaa tieteen tietotekniikkaan. Työni on koko CSC:llä oloni ajan ollut hyvin kansainvälistä. Koodaushommissa saman ohjelmiston parissa työskenteli ihmisiä ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, ja nykyisessä toimessani johdan CSC:n oman toiminnan lisäksi myös koko Euroopan laajuista suurteholaskennan koulutusta.

Parasta CSC:llä on näiden vuosien aikana olleet työkaverit. On ollut hienoa työskennellä niin monien äärimmäisen fiksujen ja mukavien ihmisten kanssa. CSC tarjoaa joitakin hyvin ainutlaatuisia mahdollisuuksia. Esimerkiksi omissa yhteistyöprojekteissani olen päässyt pyörittelemään ohjelmistoja, en vain Suomen, vaan joissakin koko maailman suurimmista supertietokoneista."