Funet arkistopalvelu ftp.funet.fi

CSC on pitänyt yllä vuodesta 1990 lähtien julkista tiedostopalvelinta nic.funet.fi:tä, joka tunnetaan myös pääasiallisesti käytetyn tiedonsiirtoprotokollan mukaan ftp.funet.fi:nä. Nimensä NIC sai Arpanetin Network Information Centerin mukaan.

Funetin jäsenten käytössä oleva nic.funet.fi on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista arkistopalvelimista. Arkistopalvelimelle on tallennettu ohjelmistoja useilta sovellusalueilta, informaatiota monilta tieteenaloilta, Internetin tietoliikennestandardeja, keskusteluryhmien arkistoja ja paljon muuta informaatiota. Tärkeimpiä painopistealueita ovat nykyisin tieteentekijöiden ja opiskelijoiden tarvitsemat isot julkiset tiedostokokoelmat kuten GNU/Linux-ohjelmistot ja tieteelliset tietokannat historiaa unohtamatta. Suurin osa sisällöstä on nykyisin automaattisesti peilattu muista vastaavista arkistoista eri puolilla maailmaa.

Arkistopalvelu löytyy osoitteesta www.nic.funet.fi.


Linuxin syntysanat

Vuonna 1991 eräs opiskelija tarjosi tekemäänsä Freax-nimistä, minix-yhteensopivaa avoimen käyttöjärjestelmän alkua silloisen /pub/OS alueen vapaaehtoiselle ylläpitäjälle Ari Lemmkelle. Tämä ei pitänyt nimeä kovin hyvänä, joten hän teki sille hakemiston /pub/OS/Linux, opiskelijan etunimen mukaan. Kyseinen opiskelija Linus Torvalds mieltyi myös uuteen nimeen ja julkisti 17.9.1991 Linuxin version 0.0.1 olevan saatavilla ftp.funet.fi:stä.

Tästä julkistuksesta on sittemmin kasvanut eräs maailman suosituimmista FTP-palvelinten jakelemista ohjelmistokokonaisuuksista. NIC jakaa luonnollisesti edelleen ensimmäisen Linux kernelin lisäksi tuoreimmat versiot päivityksineen, vaikka ne julkaistaankin nykyisin USA:sta käsin.