Funet-verkkoyhteydet

IP-yhteys on Funet-jäsenyyteen automaattisesti kuuluva peruspalvelu, jolla asiakasorganisaatio saa nopeat yhteydet Internetiin ja maailmanlaajuisiin tutkimusverkkoihin. Liitäntä toteutetaan pääyhteydellä lähimpään Funet-verkon reitittimeen. IP-yhteyden varmistamiseen Funet tarjoaa varayhteyttä sekä muita lisäyhteyksiä tutkimuskäyttöön, etätoimipisteiden kytkemiseen sekä muihin erikoistarpeisiin. Asiakkaan IP-yhteys voidaan varmistaa varayhteydellä niin, etteivät mahdolliset kuitukatkot tai muut verkon häiriöt katkaise yhteyksiä ulospäin. Lisäliittymän vaihtoehtona ovat suositut valopolut, joilla etätoimipiste liitetään suoraan pääkampuksen sisäverkkoon.

IP-yhteys tarjoaa automaattisesti tuen IPv4- ja IPv6-protokollille sekä tarvittaessa myös IPv4- ja IPv6-multicastille. Asiakkaiden käytettävissä on myös IPv6-siirtymäpalveluita helpottamaan IPv6-protokollan käyttöönottoa.

IP-yhteyspalveluun voidaan tietyissä tilanteissa liittää erityisjärjestelyjä esim. opetus- tai tutkimuslaitteistojen suorien yhteyksien toteuttamiseksi organisaatioiden välillä.

Yhteydet kotimaisten organisaatioiden välillä kulkevat vain Suomessa. Vakavissa vikatilanteissa myös kotimaan liikenne voidaan varareitittää Ruotsin kautta. Kansainväliset yhteydet hyödyntävät järjestelmiä, jotka ovat Suomen ulkopuolella.

Palvelun käyttöönotto vaatii voimassaolevan Funet-jäsenyyden.