Referenssi: LUMI-supertietokone

Euroopan lippulaiva, maailman nopeimpiin kuuluva supertietokone, LUMI, aloitti toimintansa CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa vuonna 2021. LUMI tarjoaa yhden maailman johtavista alustoista tekoälyn ja tieteellisen tutkimuksen kehittämiseksi.   

Edistämässä Euroopan kestävää kehitystä 

LUMI on ainutlaatuinen yhteiseurooppalainen, kymmenen Euroopan maan ja Euroopan unionin EuroHPC-yhteisyrityksen supertietokonehanke, joka parantaa Suomen ja koko Euroopan tutkimusta, työllisyyttä ja kilpailukykyä.

LUMI-toteutus on maailmanlaajuisesti uniikki ekologisuudessaan ja kustannustehokkuudessaan. Se toimii suunnannäyttäjänä ICT-sektorille kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja energiaintensiivisen teollisuuden kokonaiskustannusten optimoinnissa.

EuroHPC Joint Undertaking (JU) päätti kesäkuussa 2019 sijoittaa yhden kolmesta huippunopeasta, niin sanotusta pre-eksatason supertietokoneesta CSC:n Kajaanin datakeskukseen. Kaksi muuta EuroHPC-lippulaivakonetta sijoitetaan Espanjaan ja Italiaan. Vertailtaessa muiden EuroHPC-projektien ympäristön kuormitusta ja kokonaiskuluja, on LUMI täysin omassa luokassaan.  

LUMI-projektin kokonaiskustannukset ovat noin 202 M€, josta puolet kattaa Euroopan Unioni ja toisen puolen LUMI-konsortiomaat. Lisäksi LUMI ja CSC ovat saaneet Kainuun Liiton myöntämää avustusta Euroopan Aluekehitysrahastosta (EAKR). Avustuksen tavoitteena on mm. vahvistaa Kajaanin konesaliekosysteemiä sekä parantaa kansainvälistä tunnettavuutta.  

Lisätietoa LUMI-supertietokoneesta https://www.lumi-supercomputer.eu/

Jukka-Pekka Partanen

johtaja
puh. +358 40 544 3501
jukka-pekka.partanen@csc.fi

Mikko Kerttula

projektipäällikkö
puh. +358 50 381 2766
mikko.kerttula@csc.fi

Veli-Antti Leinonen

asiantuntija
puh. +358 44 740 1010
veli-antti.leinonen@csc.fi