Johannan uratarina

"En ehkä etukäteen osannut kuvitella, millaista työskentely CSC:llä olisi. Kun tässä tehdään vaikuttamistyötä ja pyritään edistämään Suomen kilpailukykyä, on tämä kuitenkin juuri sitä, mihin opinnoissa valmennettiin – pystyy katsomaan asioita laajasta perspektiivistä ja hahmottamaan, mikä vaikuttaa mihinkin.

Tulin toukokuussa 2015 CSC:lle harjoittelijaksi. Yhteiskuntasuhteet ovat kuuluneet työhön koko ajan, mutta muu työ sen ympärillä on vaihdellut. Alussa oli VIRTA-opintotietopalveluun ja korkeakoulujen suoriin tiedonkeruisiin liittyvää koordinaatioita ja viestintää, sitten mukaan tulivat EU-projektit, muun muassa PRACE ja Research Data Alliance (RDA) Europe, ja muu tutkimuspuolen viestintä. Olen myös työskennellyt eurooppalaisen bioinformatiikan infrastruktuuri ELIXIR:n Suomen keskuksen noodikoordinaattorina.

Vuonna 2016 olin tammikuusta heinäkuuhun osa-aikaisena, koska kirjoitin samalla gradun loppuun. Kesän 2016 jälkeen jatkoin kokoaikaisesti uudessa EU- ja yhteiskuntasuhteet -ryhmässä koordinaattorina, ja joulukuun alussa valmistuin Tampereen yliopistosta valtio-opista yhteiskuntatieteiden maisteriksi.

Tällä hetkellä työni koostuu suurilta osin EU- ja yhteiskuntasuhteiden parissa työskentelystä, jossa lähestyvät vaalit ja muut ajankohtaiset teemat värittävät työpäivää. Lisäksi olen mukana Pohjoismaisessa sensitiivisen datan Tryggve-projektissa, jossa kehitän ja vastaan viestinnästä. Varsinkin aikaisempi kokemus viestinnästä ja kansainvälisestä projektityöstä ovat suureksi avuksi nykyisessä työssä. Myös yhteiskuntasuhteissa pitkäjänteisyys on valttia – on päässyt pidemmän ajan seuraamaan eri aloitteita, syventämään osaamistaan ja oppinut tuntemaan ihmisiä eri puolilta.

"CSC on IT-talo, mutta yhteiskunnallinen kulma näkyy selvästi kaikessa toiminnassa."

On mahtavaa, että olen saanut täällä monipuolista kokemusta ja saanut olla erilaisten aiheiden kanssa tekemisissä. Se on auttanut juuri yhteiskuntasuhteissa. Tietää paremmin, mihin pitää kiinnittää huomiota, ja ketkä ovat asiantuntijoitamme eri alueilla. Olemme laaja-alaisia ja toimimme tosi isolla kentällä. Se tekee työstä erittäin mielenkiintoista ja tuo siihen vaihtelua. CSC on IT-talo, mutta yhteiskunnallinen kulma näkyy selvästi kaikessa toiminnassa.

Työpäivät ovat yleensä aika erilaisia. Päivään voi kuulua lausunnon tai uutiskirjeen kirjoittamista ja näihin tarvittavien tietojen keräämistä kollegoilta sekä keskustelua heidän kanssaan. Vaihtoehtoisesti saatan lukea ja analysoida jotakin komission tiedonantoa tai ministeriön selvitystä. Jokin aika sitten työtunteja meni erään projektin logon ja muiden viestintämateriaalien suunnitteluun. Aika paljon on kokouksia ja erilaisia suunnittelupalavereita. Ajoittain työ voi olla hyvinkin nopeatempoista eikä aamulla välttämättä aina osaa arvata, mitä loppupäivän tai -viikon aikana tuleekaan tekemään.

Euroopan komission toimikausi on loppusuoralla, ja näiden vuosien ajan eräs kuuma aihe on ollut Digital Single Market. Tähän komission strategiaan liittyviä lainsäädäntöaloitteita ja tiedonantoja on tullut parin kolmen vuoden aikana useita. Niiden vaikutuksia on analysoitu sekä mietitty, olisiko meillä jotain sanottavaa tai asiantuntemusta kyseisiin teemoihin liittyen. Tietysti pyritään olemaan liikkeellä aina mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Myös data ja sen hyödyntäminen uudella tavalla ovat pinnalla olevia aiheita, EU:n uutta tietosuoja-asetusta unohtamatta. On hienoa, että pyrimme lisäämään kansainvälistä aktiivisuutta Suomessa. Esimerkiksi tutkijat voivat hyötyä meidän kauttamme PRACEn suurteholaskennan resursseista tai ELIXIRin biodatan hallintaan ja prosessointiin liittyvistä palveluista.

"Vaikka tämä onkin iso talo ja välillä vieraita kasvoja saattaa tulla vastaan, niin silti omassa työssä on sellainen vahva me-henki."

Täällä on älyttömän hauskaa olla töissä. Työtehtäviin pystyy aika hyvin vaikuttamaan. Esimiehen kanssa katsotaan yhdessä, missä omat vahvuudet ovat. Ei mietitä vain, miten CSC höytyisi sinusta, vaan miten sinä itse voit kehittyä työssäsi. Tekemistä voi suunnata omien kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Esimiehet ja työkaverit ovat tosi kannustavia. Työstä saa palautetta, ja tekemiselle saa paljon tukea. Yhteistyö on hienoa ja ihmiset osaavia. Meillä on työnantajan järjestämiä tapahtumia ja virkistysryhmän koordinoimia aktiviteetteja. Urheilun kautta pystyy rennoissa merkeissä tutustumaan uusiin tyyppeihin – sellaisiin, joiden kanssa ei välttämättä tule tehtyä töitä yhdessä. Vaikka tämä onkin iso talo, kaikkia ei tiedä nimeltä ja välillä vieraita kasvoja saattaa tulla vastaan, niin silti omassa työssä on sellainen vahva me-henki."

Johanna Kaunisvaara

  • Koordinaattori
  • YTM (valtio-oppi)

Lue lisää uratarinoita