Back

Langaton kampusverkko eduroam yhdistää miljoonat käyttäjät ympäri maailman

Langaton verkko on todennäköisesti ensimmäinen asia, jota vierailija kaipaa kampukselle tullessaan. Kuva: ThinkStock

Langaton kampusverkko eduroam yhdistää miljoonat käyttäjät ympäri maailman

Tiina Leiponen ja Heta Koski

Kun kampukselle tulee vieraileva tutkija tai opiskelija älypuhelimen ja kannettavan tietokoneen kanssa, mitä hän ensimmäiseksi kaipaa? Pistorasian koneelleen? Kenties printterin? Ei. Ensimmäiseksi hän kaipaa langatonta verkkoyhteyttä.

Tutkimus ja opiskelu ovat muuttuneet yhä kansainvälisemmäksi, ja töitä tehdään entistä useammin myös muualla kuin oman työpöydän ääressä. Uudella kampuksella ensimmäinen vierailijan kaipaama asia on nopea, turvallinen ja edullinen tapa päästä verkkoon. Tämä pätee yhtä hyvin naapurikaupungissa vieraillessa kuin vaikka Humboldt-yliopistolla Berliinissä tai jopa Länsi-Intian yliopistolla Trinidad ja Tobagossa.

Miten toimiva nettiyhteys sitten saadaan kannettavaan tietokoneeseen, tablettiin tai älypuhelimeen? Lyhyt vastaus on: eduroamin avulla. Langaton eduroam-verkkoyhteys on kansainvälinen järjestelmä, joka tukee ja edistää käyttäjiensä liikkuvuutta. Omalla kotiorganisaation myöntämällä käyttäjätunnuksella ja salasanalla tutkija, muu työntekijä tai opiskelija saa automaattisesti langattoman verkkoyhteyden kaikkien eduroamiin liittyneiden organisaatioiden kampuksilla.

Suomessa tällaisia organisaatioita on 34, ja eduroamia voi käyttää jo noin 400 paikassa ympäri Suomea, Helsingistä Utsjoelle. Euroopassa eduroam toimii noin 15 000 ja maailmanlaajuisesti lähes 19 000 paikassa.


Funet liitti Suomen eduroamiin ensimmäisten joukossa. Euroopasta palvelu on levinnyt ympäri maailmaa, jo 82 maahan. Kuva: eduroam.org

Jo yli miljardi kirjautumista

Langaton eduroam-yhteys on hyvä esimerkki eurooppalaisen yhteistyön saavutuksista. Kaikki alkoi vuonna 2002, kun Euroopan tutkimusverkkojen asiantuntijat päättivät sallia vierailevan käyttäjän pääsyn vierailtavan kampuksen WLAN-verkkoon hänen kotiorganisaationsa käyttäjätunnuksen perusteella. Tähän eduroam perustuu tänäkin päivänä.

– Vierailevan opiskelijan käyttäjätunnus ja salasana lähetetään salatussa muodossa hänen kotiorganisaatioonsa, jossa niitä verrataan tietokantaan tallennettuihin tietoihin. Onnistunut tunnistautuminen avaa vierailijalle verkkoyhteyden, selittää tietoverkkoasiantuntija Wenche Backman-Kamila CSC:ltä.

– Vieraileva käyttäjä on ottanut eduroam-yhteyden jo yli miljardi kertaa. Myös Suomessa kasvu on ollut räjähdysmäistä. Neljässä vuodessa käyttö on kymmenkertaistunut, ja parhaimmillaan kirjautumisia on ollut yli 3 miljoonaa kuukaudessa!

Suomessa eduroam-käyttö on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Kuva: CSC

Nopeaa kasvua selittää osaltaan myös se, että eduroam on tarjolla nyt myös kampusten ulkopuolelle. Kuka tahansa saa tarjota eduroamia WLAN-verkossaan, mutta vain opiskelijat ja tutkijat voivat sitä käyttää. Yhteys toimii muun muassa Turun kaupunginkirjastoissa sekä laajasti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Ruotsissa, Norjassa, Sveitsissä ja Luxemburgissa eduroamia tarjotaan lentoasemilla sekä Ruotsissa myös hotelleissa, ravintoloissa ja kahviloissa. Eduroam onkin yksi maailman tunnetuimmista verkkonimistä.

Turvallisempi vaihtoehto avoimelle verkolle

Langattoman kampusverkon voisi toteuttaa myös täysin avoimena sekä omille että vieraileville käyttäjille. Avoimiin WLAN-verkkoihin liittyy kuitenkin riskejä.

– Avoimen verkon yli voi mahdollisesti salakuunnella käyttäjän tekemisiä verkossa, kun taas eduroam tarjoaa suojatun yhteyden kaikkialla. Tämä perustuu tietoturvallisiin tekniikoihin, kuten 802.1X-autentikointiin ja WPA2-salaukseen, kertoo CSC:n tietoliikenneasiantuntija Juha Hopia.

Opiskelu on nykyään ajasta ja paikasta riippumatonta. Töitä tehdään perinteisten tietokoneluokkien ulkopuolella, kirjastoissa, kahviloissa tai ryhmätyöskentelytiloissa, joissa nopean ja turvallisen verkkoyhteyden merkitys korostuu. On korkeakouluja, jotka ovat jo luopuneet tietokoneluokistaan ja kehottaneet opiskelijoita tuomaan omia päätelaitteitaan kampukselle.

– Eri päätelaitteissakin eduroamin käyttöönotto on helppoa. Käyttäjän pitää vain ajaa asennusohjelma kannettavaan tietokoneeseen, tablettiin tai älypuhelimeen. Asennuksen jälkeen syötetään käyttäjätunnus ja salasana, jonka jälkeen käyttäjä on verkossa. Kertaalleen kirjatut käyttäjätunnus ja salasana tallentuvat päätelaiteeseen, joten jatkossa eduroamin kuuluvuusalueella kirjautuminen tapahtuu automaattisesti. Näin toteutuu eduroamin iskulause "Avaa laiteesi ja olet verkossa", kuvailee Backman-Kamila.

Erillisiä vierailijatunnuksia ei eduroamin myötä enää tarvita, mikä vähentää käyttäjähallinnointiin liittyvää työtä. Kustannussäästöjä voidaan saada myös tietokoneluokkien vähentämisestä.

– Kaikki Funet-jäsenet, esimerkiksi yliopistot, ammattikorkeakoulut ja tutkimuslaitokset, voivat liittyä eduroamiin veloituksetta. Me Funetin asiantuntijat tarjoamme apua liittymisessä, muistuttaa Hopia.  
 

Musiikkitalossakin pääsee nyt eduroamiin!

Taideyliopisto liittyi eduroamiin keväällä 2016. Yliopiston tietohallintopalveluiden asiantuntijoiden mukaan liittyminen sujui ongelmitta.

– Tarvittava RADIUS-palvelin konfiguroitiin itse Funetin julkaisemien ohjeiden mukaan. Niistä oli paljon apua, kertoo tietojärjestelmäasiantuntija Juha Nyholm.

– Asensimme eduroamin Taideyliopiston WLAN-tukiasemiin, jotka kattavat muun muassa Helsingin musiikkitalon, jatkaa erityisasiantuntija Juho Kirjavainen.


Juha Nyholm ja Juho Kirjavainen. Kuva: Tiina Leiponen

– Tietohallinnon ylläpidossa oleville koneille teemme asetukset eduroam-CAT-sovelluksella, ja opastamme käyttäjätkin käyttämään sitä liittyessään eduroamiin. Kaikki on sujunut suunnitellusti, mutta joskus tunnistautuminen saattaa kestää turhankin pitkään. Syytä siihen selvittelemme Funetin kanssa yhteisvoimin, Kirjavainen kuvailee käyttöönottokokemuksia.


Musiikkitalossa toimii langaton eduroam-verkko. Kuva: Helsingin Musiikkitalo

 comments powered by Disqus