CSC Blog has moved

Find our blogs at www.csc.fi/blog.

This site is an archive version and is no longer updated.
 

Go to CSC Blog

Noviiseja muttei nössöjä – ensikertalaisina SuomiAreenassa

SuomiAreena, tuo yhteiskunnallisen vaikuttamisen aateliin kuuluva tapahtuma, keräsi Poriin tänä kesänä ennätykselliset 74 000 kävijää. Viisipäiväisen tapahtuman aikana oli mahdollisuus osallistua 150 keskustelutilaisuuteen, tehdä kansalaistorin pisteillä erinäisiä lupauksia aina tulevaisuuden muutostoiveista oman kestävän kehityksen tekoon, käydä virtuaalimatkalla Keniassa tai muuten vain seurustella tuttujen kanssa.

Myös me CSC:läiset osallistuimme tapahtumaan ja järjestimme keskustelutilaisuuden EU-lobbauksesta. Ensikertalaisena tilaisuudessa olikin paljon pohtimista ja luovimista – mistä puhujat paneeliin, miten kiteyttää aihe muotoon, joka houkuttelisi kansan syvät rivitkin saapumaan paikalle, mistä löytää majoitus niin panelistille kun omallekin väelle, tai miten rakentaa mielenkiintoinen viestintäkampanja.

Kun heinäkuun toinen viikko koitti ja saavuimme Poriin, oli keskustelutilaisuuden nimi, Kuka lobbaa yhteiset rahat – olemmeko liian nössöjä EU:hun?, hastagit sekä moni muu pieni yksityiskohta hoidettu viimeisten kuukausien aikana. Tapahtuma oli meidän puolestamme valmis alkamaan.

Torstaina 13. heinäkuuta koitti H-hetki. Edellisenä päivänä olimme käyneet kaupungintalon pihalla, jossa keskustelu lobbauksesta saisi arvoisena areenan ja toivottavasti positiivisen lopputuloksen. Renessanssityylinen kaupungintalo kylpi iltapäivän auringonpaisteessa, luvaten kaikkea sitä kaunista, mitä heinäkuinen päivä Suomessa voi tarjota.

 

"Jonkinlainen voiton tunne valtaa vatsanseutua. Samainen tunne taistelee olemassaolostaan kauhean hermostuneisuuden kanssa."
 

 

 


Torstai valkenee kuitenkin kylmänä ja harmaana, mahdollisimman luotaantyöntävänä – apua, tuleeko kukaan nyt kuuntelemaan tilaisuuttamme?

Lähdemme keskustaan viimeisenä yrityksenä houkutella katsojia, eli feissaamaan. Jaamme flyereitä ympäri kansalaistoria löytäen sen yhden solmukohdan, missä väkeä tulee ja menee. Alueella on puoluetelttoja ja  viranomaisia kertomassa kansalaisille toiminnastaan. Tähän siis asemoimme itsemme ja alamme mainostaa kesän mielenkiintoisinta paneelikeskustelua kaupungintalon pihalla klo 17.00!

Kylmähän siinä tulee, mutta pikkuhiljaa flyeripinot vähenevät käsistämme. Jonkinlainen voiton tunne valtaa vatsanseutua. Samainen tunne taistelee olemassaolostaan kauhean hermostuneisuuden kanssa.Juontaja Jukka Niva, aloituspuheenvuorossa olleet Kaisa-Maria Soro-Pesonen ja Panu Laturi sekä panelistit Miapetra Kumpula-Natri, Minna Palmroth, Ismo Kauppinen, Anni Hellman ja Sari Multala. Kuvassa myös CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski sekä EU- ja yhteiskuntasuhteiden kehityspäällikkö Irina Kupiainen.


Kello 16 kokoonnumme kaupungintalon porttien eteen odottamaan juontajaamme Jukka Nivaa sekä panelistejamme. Pikkuhiljaa ryhmä on kasassa, ja Jukka antaa vielä viime hetken neuvoja kahvikupposen äärellä.

Puolituntia ennen H-hetkeä pääsemme somistamaan lavaa. Ylös nousevat beachflagit ja roll-upit. Viimeiset ennakkosometukset ovat ulkona: ”Katsokaa striimaus Katsomosta!”. Panelisteja mikitetään ja huomataan yhden puuttuvan. Kello lyö viisi, Maikkarin tuotantotiimistä kerrotaan striimauksen alkavan – paneeli on nyt käynnissä!

Alkuun Panu Laturi ja Kaisa-Maria Soro-Pesonen kertovat lobbarin päivästä ja pian tämän jälkeen panelistitkin pääsevät ääneen. Yhtäkkiä pisaroita alkaa tippua niskaan. Pelkäämme kuulijoiden katoavan suojaan sateelta, mutta sisukkaat suomalaiset vetävät tyynesti sadeviitat päälleen ja nostavat sateenvarjot ylös, ja näin uskollinen noin 60 hengen yleisö istuu paikallaan tilaisuuden loppuun saakka. Juontaja ohjaa keskustelua varmoin ottein.

Jos ei ihan täydelliseen yhteisymmärrykseen päästy siitä, olemmeko liian nössöjä EU:hun, niin keskustelu oli kuitenkin konkreetista ja herätti myös yleisökysymyksiä. Ensikertalaisiksi siis mainio suoritus, ja tähän olemme tyytyväisiä.


KUVAT: CSC