Avointen oppimateriaalien kirjasto

Mistä löytää oppimateriaalia ja ideaa oman opetuksen tueksi? Entä missä jakaa omia avoimia oppimateriaaleja? Miten löytää oppimateriaalia oman läheisen oppimisen tueksi, oman oppimisen kertaamiseksi tai uusiin aiheisiin syventyäkseen?

Avointen oppimateriaalien kirjaston (aoe.fi) tarkoituksena on tehdä avoimen oppimateriaalin löytäminen mahdollisimman helpoksi niin opettajille, oppijoille kuin tavan kansalaisille. Löytääkseen omaan kiinnostuksen kohteeseen tai omaan opetukseen sopivaa laadukasta pedagogista materiaalia ei tarvitse tuntea eri oppilaitosten opetustarjontaa tai tietää parhaita toimijoita vaan riittää että kulkeutuu kirjastoon.

Kirjasto edistää avointen oppimateriaalien käyttöä mahdollistaen eri hankkeissa tuotetuille ja yksittäisten ihmisten tuottamille materiaaleille pitkäikäisyyttä sekä näkyvyyttä. Tallentamalla oppimateriaalin kirjastoon ei tarvitse huolehtia siitä kuka vastaa että oppimateriaalia voi käyttää vielä pitkään hankkeen päättymisen jälkeenkin niin omassa oppilaitoksessa kuin myös muissa oppilaitoksissa ja niiden ulkopuolella.

Avointen oppimateriaalien kirjastossa voit löytää ja tallentaa avoimia oppimateriaaleja kaikilta koulutusasteilta. Palvelua ja sieltä löytyviä oppimateriaaleja voivat käyttää niin opettajat, oppijat kuin aivan kaikki kansalaiset. Kirjastosta löytyvien oppimateriaalien käyttäminen ei vaadi erillisen tunnusten tekemistä, luvan pyytämistä tai oppimateriaalin ostamista vaan kaikki oppimateriaalit ovat käytettävissä vapaasti, ilmaiseksi ja matalalla kynnyksellä.
Myös omien oppimateriaalien jakaminen Avointen oppimateriaalien kirjastoon on käyttäjille ilmaista. Jakaminen tapahtuu kirjautumalla Haka-, MpassID tai Suomi.fi -tunnistautumisten avulla palveluun. Hyväksyttyään käyttöehdot voi omien oppimateriaalien jakamisen lisäksi tehdä kokoavia näkymiä ja lukulistoja palvelusta löytyvistä oppimateriaaleista, arvioida muiden oppimateriaaleja sekä muokata aiemmin lisäämiään materiaaleja.

Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaalit ovat löydettävissä myös museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistoja kokoavasta Finna.fistä. Oppimateriaalit ovat saatavilla Finnan avoimia rajapintoja hyödyntäen myös esimerkiksi oppimisalustoihin.

Avointen oppimateriaalien kirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön palvelu, jota kehittää Opetushallitus ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

Mitä ovat avoimet oppimateriaalit?

Avoimet oppimateriaalit (OER) ovat eri muotoisia digitaalisia tai muita opetukseen, kasvatukseen tai oppimiseen kohdennettuja materiaaleja, jotka on vapautettu public domainiin tai jotka on lisensoitu avoimella lisenssillä, joka antaa muille oikeuden maksuttomaan pääsyyn, käyttöön, muokkaukseen ja uudelleen jakamiseen olemattomin tai vähin rajoituksin. Kaikki avoimet oppimateriaalit ovat käytettävissä ja mukautettavissa omaan opetukseen. Avointen oppimateriaalien kirjastossa käytetään Creative commons -lisenssejä, jotta käyttöoikeudet ovat selkeät.