eduroam-verkkovierailujärjestelmä

Tutkimustyö ja opiskelu tehdään entistä useammin muualla kuin oman työpöydän ääressä tai "tietokoneluokissa". Opiskelijoiden ja tutkijoiden kansallisen ja kansainvälisen liikkuvuuden tukemisella onkin nykyään ja tulevaisuudessa kasvava merkitys. Kansainvälinen verkkovierailujärjestelmä eduroam tuo kätevän ja nopean langattoman Internet-yhteyden käyttöösi vaivattomasti kotiorganisaation omilla tunnuksilla. Erillisiä vierailijatunnuksia ei enää tarvita.

eduroam perustuu organisaatioiden väliseen vastavuoroisuuteen, ja siihen voivat liittyä ylemmät oppilaitokset ja tutkimuslaitokset (ts. kaikki Funet-jäsen organisaatiot). Kaikki suomalaiset yliopistot sekä useimmat ammattikorkeakoulut ovat jo eduroamin piirissä. Kansainvälisesti eduroam toimii jo 85 maassa.

eduroam tukee ja edistää käyttäjiensä liikkuvuutta huolehtien samalla tietoturvasta. Verkkokäytön turvallisuus on taattu 802.1x-autentikoinnilla ja WPA2/AES-salauksella.
eduroamissa kiteytyy suljetun verkon turvallisuus ja avoimen verkon helppous: oikein konfiguroitu päätelaite kytkeytyy eduroam-verkkoon sen kantoalueella automaattisesti. eduroamin slogan onkin "open your device and be online".

Suomessa eduroam on yksi CSC:n tuottamia Funet-palveluita. eduroamiin liittyvissä asioissa käyttäjät voivat ottaa yhteyttä oman kotiorganisaationsa tietohallintoon.

Palvelun käyttöönotto vaatii voimassaolevan Funet-jäsenyyden.