Back

Lobbaamme toinen toisiamme

"Minusta lobbaus on
vain turhaan saanut
negatiivisen kaiun."
Lobbaamme toinen toisiamme

Miapetra Kumpula-Natri
europarlamentaarikko, SDP
panelisti
 

– Minusta lobbaus on vain turhaan saanut negatiivisen kaiun, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri pohtii ja jatkaa.

– Poliitikkojen täytyy olla johdonmukaisia toiminnassaan, muttei pelätä uutta tietoa ja sitä, miten päätökset tulevat vaikuttamaan eri osiin yhteiskunnassa. Lainsäädännön vaikutuksista lobbauksen kautta tulee saada ajanmukaista ja suoraa tietoa. En itse haluaisi tehdä päätöksiä umpiossa. Siksi tapaan paljon niitä, joihin lainsäädännöllä eli työlläni on vaikutusta – eli lobbareita laidasta laitaan.

44-vuotiaalla europarlamentaarikolla ja pitkän linjan poliitikolla on EU-vaikuttamisesta runsaasti kokemusta. Pääasiassa se tarkoittaa Kumpula-Natrille lobbaamisen kohteena olemista.

– Mutta myös Suomen, jonkin alueen, hankkeen tai tärkeäksi katsomani näkökohdan esille tuomista muille – eli lobbaamme toinen toisiamme.
 

Vakuuttaminen vaatii vaikuttamista

Kumpula-Natri edustaa sekä SDP:tä että parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmää. Kolme vuotta sitten Belgian pääkaupungin Brysselin toiseksi kodikseen ottanut meppi on työskennellyt erityisesti digi-, energia-, työllisyys- ja metsäasioiden parissa.

"En itse haluaisi tehdä päätöksiä umpiossa. Siksi tapaan paljon niitä, joihin lainsäädännöllä eli työlläni on vaikutusta"
 

Hän oli muun muassa neuvottelemassa lakia, jonka takia verkkovierailumaksut poistuvat. Kesäkuun puolestavälistä 2017 alkaen ihmiset voivat käyttää puhelintaan EU-maissa ilman lisämaksua, jolloin soittaminen, puhelimen mobiilidatan käyttö ja tekstiviestien lähettäminen matkustaessa muuttuu nykyistä halvemmaksi. "Tämä on voitto kuluttajille ja askel kohti Eurooppaa, jossa operaattorien välinen kilpailu on tervettä, data on halpaa ja sitä käytetään paljon", hän kommentoi työvoittoa Demokraatti-lehdessä (29.11.2016).

Neuvottelut eivät kuitenkaan sujuneet ilman vaikuttajan jalkatyötä – lobbaamista tarvittiin.

– Tavoitteessani alentaa tukkumarkkinahintoja operaattoreiden välillä kävin perin pohjin läpi suomalaista markkinaa kollegoille, koska maassamme on eniten käytettyä mobiilidataa kuluttajaa kohden ja silti kuluttajalle alhaisimpia hintatasoja.
 

"Hammaslääkäriliitto suosittelee"

Koulutukseltaan Kumpula-Natri on insinööri. Hän on suorittanut opintonsa Suomessa englanniksi sekä Ranskassa ranskaksi. EU-kansalainen puhuukin äidinkielen lisäksi ruotsia, englantia, ranskaa ja venäjää.

Lisäksi hän on opiskellut taloustieteitä Vaasan yliopistossa ja toiminut yli 20 vuotta kotikaupunkinsa Vaasan kaupunginvaltuutettuna. Kotikaupungin asiat sekä perheet ja tasa-arvokysymykset ovat mepille sydämenasioita.

– Äitienpäivän tienoilla koitin kirjoituksin ja puheluin edistää Suomeen päin positiivista kuvaa komission esityksestä korvattavan vanhempainvapaan ulottamisesta sekä äidille että isälle neljän kuukauden ajalta.

Eurokansanedustajana Kumpula-Natri ajaakin yhteisen eurooppalaisen hyvinvoinnin lisäksi erityisesti Suomen ja hänen mukaansa asiakeskeisten ja sinnikkäiden suomalaisten asioita.

– Amerikkalainen ystäväni joskus nauroi vedet silmissä, kun hammastahnaakin myydään Suomessa "Tutkimusten mukaan... ja hammaslääkäriliitto suosittelee...".

Ja koska olemme osa Eurooppaa, tulee vaikuttamisen hänen mielestään ulottua yli maanrajojen.

"Minua motivoi se, että saan joka päivä töissä kokea tekeväni tärkeää työtä meidän kaikkien paremman elämän puolesta", Kumpula-Natri kirjoittaa verkkosivuillaan. Siksi Kumpula-Natri juo arkipäivisin aamukahvinsa jossakin Brysselin kahviloista, ja ainakin pyrkii vaikuttamaan.

– On kiinnostavaa kuulla, miten eri osapuolet näkevät tehokkaan ja onnistuvan vaikuttamisen.

 

Miapetra Kumpula-Natri on ollut Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 2014 sekä Vaasan kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 1997 alkaen. Pohjanmaan maakuntaliiton valtuuston puheenjohtajana hän on palvellut jo 12 vuotta. Hän toimi kansanedustaja vuosina 2003–2011 ja johti muun muassa EU-asioiden Suurta valiokuntaa. Kumpula-Natri on ITRE-valiokunnan (teollisuus, tutkimus ja energia) jäsen ja EMPL-valiokunnan (sosiaali- ja työllisyysasiat) varajäsen. Tämän lisäksi hän on parlamentin biotalousryhmän puheenjohtaja sekä Internet Forumin ja Euroopan energiafoorumin jäsen. Kumpula-Natri on naimisissa ja kahden ala-asteikäisen lapsen äiti. Perhe asuu Brysselissä, mutta Kumpula-Natri käy Suomessa lähes viikoittain. Digimeppi harrastaa perheen kanssa vaeltamista Lapissa sekä ikuisuusremonttia mökillä Petsamossa.

 


Kolme sanaa


CSC

Vaikea nimi, jonka käsitän, kun muistelen sen olevan yliopistojen tietohallintokeskuksesta kehittynyt.

Tutkimus

Tärkeä tulevaisuuden rakennuspalanen ja paremman yhteiskunnan hahmottamisen perustekijä.

Kilpailukyky

Huomaan termin olevan jo vähän poliittisesti värittynyt. Koitan itse käsittää sen melko neutraalisti, koska en näe sen olevan vain lyhyen tähtäimen palkkakilpailua tai sosiaaliehtojen polkemisella saavutettu pikaetu. Terve ja tasa-arvoinen yhteiskunta on myös pitkällä aikavälillä kilpailukykyisin.